Misteriozno se razboljela
81

Sumnja se da su u padu aviona u Afganistanu poginuli ruski milioner i njegova supruga

A. L.
Foto: EAST2WEST
Foto: EAST2WEST
Vjeruje se da su ruski milioner Anatoly Evsyukov i njegova supruga Anna poginuli nakon što je avion udario u planinu u Afganistanu.

Prethodno se Anna ozbiljno razboljela na odmoru u Tajlandu i krenula je sa suprugom nazad u Rusiju na liječenje iznajmljenim avionom.

Avion ruske registracije sa šestero ljudi nestao je s radarskih ekrana u planinskom području u Afganistanu u subotu, a afganistanska policija primila je izvještaj o padu.

Dva talibanska dužnosnika potvrdila su da su dva putnika, koji nisu identifikovani, poginuli. Ali, četiri osobe, uključujući pilota, timovi za potragu i spašavanje čudom su pronašli žive u nedjelju.

Ecsyukov, kojeg je odlikovao regionalni guverner Vladimira Putina za "hrabar" rad na izgradnji gospodarstva u Rostovskoj oblasti, pratio je suprugu Annu na letu nakon što je razvila misterioznu infekciju i trebala joj je hitna respiratorska terapija.

Prema izvještajima, Evsyukov je unajmio avion za medicinsku evakuaciju da je prebaci iz bolnice u Pattayi natrag u Moskvu.

Avion je napustio Tajland u subotu i dopunio gorivo u Indiji. Pretpostavlja se da su piloti prijavili probleme s motorima i razinama goriva dok su letjeli iznad Afganistana prije nego što su nestali s radarskih zaslona u 19:30 po lokalnom vremenu.

Talibansko ministarstvo saobraćaja i civilnog zrakoplovstva saopćilo je da je avion pronađen u pokrajinskom okrugu Kuf Ab, u blizini planine Aruz Koh, u nedjelju.

"Prema riječima pilota, četiri osobe uključujući pilota su žive. Potraga i pomoć istražnog tima Islamskog Emirata za preostalim preživjelima je u toku", saopćeno je.

Khan Mohammad, šef ureda pokrajinskog guvernera, rekao je da su četiri preživjela putnika sada s predstavnicima talibanske administracije.

U Moskvi su ruske vlasti za civilno zrakoplovstvo potvrdile da je nestao Falcon 10 s četiri člana posade i dva putnika.

Avion je registrovan u Rusiji, prema Federalnoj agenciji za zračni promet te zemlje.