Nosili maske
0

Sumnja se da su frizeri u SAD-u oboljeli od koronavirusa zarazili 140 mušterija

Dž. L.
Foto: Usa Today Network
Foto: Usa Today Network
Dva frizera u američkom gradiću Springfieldu kod kojih je potvrđen koronavirus potencijalno bi mogli zaraziti 140 mušterija koje su primili dok su bili zaraženi, upozorile su lokalne zdravstvene vlasti.

Odjel za zdravstvo okruga Springfield objavio je da je vlasnik frizerskog salona koji je testiran pozitivno na Covid-19 potencijalno zarazio 84 klijenta. Potom je zdravstvena služba samo dan poslije otkrila još jedan slučaj u kojem je drugi zaraženi frizer bio u kontaktu sa svojih 56 mušterija, javlja ABC News.

Epidemiolozi su posebno zabrinuti zbog toga što je ovaj frizerski salon smješten u trgovačkom centru, čime je još veći broj ljudi koji su potencijano bili u kontaktu sa zaraženim frizerom.

Oba frizera su imala simptome na bolest COVID-19 te je nakon testiranja potvrđeno da su zaraženi. Oni su nosili maske dok su radili u salonima, kazali su zdravstveni službenici. Međutim, i dalje postoji rizik da su zarazili mušterije.

Stoga su lokalni epidemiolozi u Springfieldu odlučili da će svim njihovim mušterijma, ali i radnicima, ponuditi testiranje. Sretnici su oni klijenti koji su također nosili maske prilikom posjete salonu, kazao je direktor Odjela zdravstva okruga Greene Clay Goddard.

Firzerski saloni u Missouriju, gdje se nalazi i Springfield, otvoreni su od 4. maja kada je država ukinula brojne restrikcije. Međutim, čini se da nije bilo vrijeme za iznenadno popuštanje mjera.