Svijet
0

Summit G8 prilika za "Otvorenu komunikaciju sa Rusijom"

FENA
Čelnici osam najrazvijenijih zemalja članica grupe G-8 sastat će se slijedeći mjesec u Sankt Petersburgu u Rusiji.

Kako prenosi Glas Amerike Rusija će slijedeći mjesec ući u povijest i to stoga što će prvi put biti domaćin summitu G-8.

Mark Brzenski, koji je za vrijeme predsjednika Clintona, bio direktor Nacionalnog vijeća sigurnosti za pitanje Rusije, kaže da je ovaj summit od velike važnosti za Rusiju i predsjednika Putina: "Ono što je na kocki za Rusiju je njena temeljna predodžba o vlastitoj ulozi u svijetu. Rusi zaista žele da cjelokupni summit prođe bez ikakvih problema, a dovoljni pokazatelj toga je i unajmljivanje jedne američke firme specijalizirane za odnose s javnošću čiji će osnovni zadatak biti predstavljanje Kremlja međunarodnoj javnosti u što boljem svijetlu."

Kako navode stručnjaci, summit G-8 dolazi u trenutku kad predsjednik Putin konsolidira svu moć i preuzima mjere koje su, kako se tumači na Zapadu, anti-demokratske. Zanimljivo je također spomenuti, kako dodaju stručnjaci, da je Rusija domaćin susretu u trenutku kad Sjedinjene Države sve otvorenije kritiziraju unutarnju politiku Moskve. Kao primjer, navodi se govor dopredsjednika Dicka Cheneya u Litvaniji prošli mjesec kada je Rusija optužena da se „ogriješila o demokraciju” te za korištenje nafte i plina kako bi se – prema riječima dopredsjednika Cheneya – vršio pritisak i ucjene na susjedne zemlje.

Ti događaji naveli su neke američke zakonodavce, uključujući i republikanskog senatora Johna McCaina i demokratskog kongresmena Toma Lantosa da pokušaju uvjeriti predsjednika Busha da bojkotira summit G-8 slijedeći mjesec u Sankt Petersburgu.

Predsjednik Bush je odgovorio kako je važno da nazoči tom summitu. "Moja strategija s Vladimirom Putinom je ta da budem u poziciji gdje s njim mogu otvoreno razgovarati. Čuo sam kako mi neki savjetuju da ne idem na summit, no mislim kako bi to samo štetilo Sjedinjenim Državama jer ne bi bili u poziciji otvoreno iznijeti stvari s kojima se ne slažemo" - rekao je predsjednik Bush.

Analitičari su podijeljeni oko stava, koliko bi daleko Sjedinjene Države i ostale zapadne zemlje trebale ići u kritiziranju Rusije i njene unutarnje politike. Mark Brzinski napominje kako bi za vrijeme summita predsjednik Bush trebao nastaviti s otvorenom komunikacijom s ruskim predsjednikom: "Ovo je prilika koju Zapad ne bi smio propustiti da se ujedinjen obrati predsjedniku Putinu. Bojkotiranjem, ta bi se prilika propustila."

Ruska vlada ne želi da se summit zemalja članica skupine G-8 pretvori u forum na kojem će se samo kritizirati Moskva. Prema političkim analitičarima, bit će zanimljivo vidjeti hoće li zapadne zemlje iskoristiti summit kako bi otvoreno kritizirale Rusiju.