Svijet
0

Summit CICA nova šansa za Tursku

FENA
Ankara
Ankara
Potpredsjednik turske vlade i šef diplomacije Abdullah Gul izrazio je u petak nadu, neposredno prije polaska na drugi summit Organizacije za izgradnju mjera povjerenja u Aziji (CICA), da će taj skup u kazahstanskom gradu Alma Ati doprinijeti uspostavi klime opće sigurnosti i stabilnosti na širim prostorima kontinenta te omogućiti Turskoj da postane jedno od najvažnijih energetskih raskrižja.

Gul je obznanio da će na marginama subotnje konferencije šefova država i vlada članica CICA u Alma Ati doći i do iznimno važnog susreta kazahstanskog predsjednika Nursultana Nazarbajeva i njegova azerbejdžanskog kolega Ilhana Alijeva. Dodao je da će dva predsjednika potpisati sporazum oko priključenja Kazahstana na naftovod što vodi od Bakua preko Tbilisija do turske sredozemne luke Ceyhan, javila je Hina.

Gul drži kako je to nova šansa da Turska postane jedno od najvažnijih svjetskih energetskih raskrižja. Ceyhan je od ranije povezan i s dva kraka naftovoda što dolaze s naftnih polja sa sjevera Iraka.

CICA je ustanovljena na prijedlog kazahstanskog predsjednika Nazarbajeva, a prvi skup održan je 1999. Organizacija trenutno ima sedamnaest članova među kojima su, osim ostalih, Rusija, Kina, Indija, Pakistan, Izrael i Turska. Promatrači su SAD, Japan, Ukrajina, Indonezija i nekoliko drugih zemalja regije.

Summit CICA održava se svake četvrte, a susret šefova diplomacija svake druge godine.