Napetosti na COP28
33

Sultan Aj-Jaber i dalje na udaru kritika zbog izjave o fosilnim gorivima

L. S.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Još uvijek traju tenzije na klimatskom samitu CO28 u Dubaiju zbog izjave sultana Ahmeda Al-Jabera, izvršnog direktora za naftu Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji je rekao da postupno ukidanje fosilnih goriva može značiti povratak u pećine.

Bivša predsjednica Republike Irske Mary Robinson je dala svoj prvi komentar nakon kontroverzne izjave Al Jabera na njena pitanja o potrebi za postupnim ukidanjem fosilnih goriva.

Robinson je zauzela diplomatski pristup, kao što i priliči bivšem izaslaniku Ujedinjenih nacija (UN) za klimatske promjene.

"Uspješan COP28 ne ovisi o jednom pojedincu ili naciji, već o kolektivnoj volji i zajedničkim naporima svih zemalja u ovim pregovorima. Nauka primorava - brzo izbaciti fosilna goriva, ubrzati usvajanje obnovljive energije i radikalno povećanje finansija”, istakla je bez imenovanja sultana, koji joj je rekao da postupno ukidanje fosilnih goriva može značiti povratak u pećine.

Al Jaber je sada primoran da žestoko brani svoje poštovanje prema nauci o klimi, nakon što je rekao da ne postoji nauka ili scenarij koji kaže da je postupno ukidanje fosilnih goriva ono što će postići da globalno zagrijavanje ostane unutar 1,5 stepeni celzija.