Svijet
0

Suljo Talović: Masakr nije bio Sulejmanova ideja

Nezavisne novine
Foto:  Deseret Morning News
Foto: Deseret Morning News
Bolom skrhana porodica Sulejmana Talovića, koji je u ponedjeljak uvečer u trgovačkom centru u Salt Lake Cityju ubio petoro i ranio četvoro ljudi, vjeruje kako ovaj masakr nije bio Sulejmanova ideja.

Kako prenose Nezavisne novine, Suljo Talović, Sulejmanov otac, kazao je da nikada nije ni pomislio da bi njegov sin mogao posjedovati oružje.

"Mislim da neko stoji iza toga, da ga je neko naveo da počini tu strašnu stvar. Sada jedino želim saznati kako je došao do oružja i da li možda još neko stoji iza ovog masakra", kaže Suljo.

Njegova sestra Ajka Omerović tvrdi isto. Kaže kako zasad nemaju pojma ko bi Sulejmana mogao nagovoriti na ovakav gnusan zločin.

"Uvjereni smo da na tu ideju Sulejman nije došao sam. Bio je dobar dečko. Sigurni smo da sam nije bio u stanju da počini takav zločin", rekla je Ajka.

Suljo je kazao da su komšije znale Sulejmana kao dobrog momka.

"Oduvijek je bio dobre naravi. Znam samo da je u ponedjeljak uveče krenuo na posao. I nije se vratio", kazao je Suljo, naglašavajući kako ne poznaje nikoga od prijatelja svoga sina i ne zna da li se s kim družio u naselju.

"Bio je sretno, normalno dijete. Volio je pecati, stalno je igrao video-igrice, ponekad slušao muziku i gledao TV. Tako je provodio dane", rekao je Suljo.

Suljo Talović (42) izvinio se građanima Salt Lakea za nedjelo koje je počinio njegov sin.

"Žao mi je sviju koji su stradali. Izvinjavam se svima. Žao mi je", kazao je Talović na svom lošem engleskom.

Kaže da će njegovog sina pokopati u BiH, ali da za to nema novca i nada se da će mu neko pomoći kako bi mogao platiti put i transport tijela.

Sulejman je radio u hemijskoj čistionici, a Suljo je građevinar. Sulejmanova majka Sabira nije bila u stanju da razgovara s novinarima. Sabira i Suljo imaju i tri kćerke, Medinu (13), Fatimu (11) i Sanelu (7). Suljo kaže kako je Sabira bila u jako lošem stanju kada je čula šta se desilo.

Suljo je svog sina posljednji put vidio nakon što se vratio s posla. Obojica su se istuširala i večerala. Kada se spustio do kuhinje, Suljo je opazio da ispred kuće nema Sulejmanovog auta. Dok je kasnije gledao vijesti na TV-u, čuo je za pucnjavu u trgovačkom centru.

"Kasnije sam na TV čuo za pucnjavu u trgovačkom centru. Oko 16.30 sati policija je pokucala na vrata. Kazali su nam da je naš sin pucao. Sabira je bila toliko loša da smo mislili da će umrijeti. Odmah je bila prevezena u bolnicu, gdje su joj ljekari morali pružiti hitnu pomoć kako bi preživjela. Oboje smo u groznom stanju. Stalno plačemo. Ne spavamo nikako. Ja nisam jeo već tri dana, ne mogu. Stalno razmišljam šta će biti s nama i zbog čega se sve ovo desilo", kazao je Suljo.

Sulejman Talović ubijen je nakon što ga je policija okružila u trgovačkom centru u Salt Lake Citijuy. Bio je naoružan puškom sačmaricom, pištoljem kalibra 38 i ruksakom natrpanim municijom. U centru je iznenada otvorio nasumičnu vatru pri čemu je ubio dvije žene i dva muškarca te jednu petnaestogodišnjakinju, a četiri osobe je ranio.

Pitanje o Sulejmanovim motivima počinjenja ovog suludog čina zasad je i dalje bez odgovora.

Sulejman Talović je po dolasku u SAD 1998. krenuo u redovnu školu, ali se nikada nije uspio prilagoditi. Prebacivao se iz jedne u drugu školu da bi na kraju napustio školovanje. Nastavio je, međutim, ići u medresu u sklopu džamije Al Nooru u Salt Lake Cityju. Redovno je prije posla u jednoj tekstilnoj tvornici odlazio na večernju molitvu.

Njegove komšije i rodbina kažu da je imao malo prijatelja s kojima je izlazio u grad. FBI istražuje s kim se u toj džamiji Sulejman viđao.

Policija ne isključuje mogućnost kako se Sulejman u pomenutoj džamiji sreo s nekim radikalnim islamistom, koji ga je poučavao.

"Rekli smo policiji da želimo znati ko mu je dao oružje. Ko se potpisao za njega? Ko mu je dao dozvolu za oružje. Ne vjerujemo da je Sulejman mogao sam kupiti oružje. Imao je samo 18 godina. Mora postojati neko ko stoji iza njega, ko je to uradio. Došli smo ovdje pronaći mir, a ne praviti probleme", kazala je Ajka Omerović, Sulejmanova tetka.