Nema povrijeđenih
0

Sukobili se policija i 3.000 mladih u Grčkoj

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Grčka policija u ponedjeljak je ispaljivala suzavac na mladiće tokom drugog dana protesta kojima se obilježava fatalna pucnjava policije na jednog mladića prošle godini, u incidentu koji je izazvao najteže nemire u više decenija u toj zemlji.

Neki od 3.000 demonstranata, od kojih su većina bili učenici i studenti, bacali su kamenice po policiji tokom protesta u centru Atine. Nije bilo nikakvih izvještaja o povrijeđenima ili uhapšenima, prenosi AP.

U nedjelju je bila prva godišnjica ubistva 15-godišnjeg Alexisa Grigoropoulosa. Njegovo ubistvo u Atini 6. decembra 2008. izazvalo je velike nemire, dok su grupe mladića razbijale, pljačkale i palile prodavnice u gradovima širom zemlje, protestujući protiv oštre policijske taktike.

Jedan policajac optužen je za ubistvo mladića, a drugi za pokušaj ubistva. Suđenje dvojici policajaca počet će 20. januara.

U nedjelju je nasilje izbilo tokom marša na godišnjicu Grigoropoulosove smrti. Maskirani mladići bacali su molotovljeve koktele i gađali su komadima fasade policajce dok je nekoliko hiljada osoba demonstriralo u grčkoj prijestolnici.

Policija je saopćila da je najmanje 16 policajaca i pet demonstranata povrijeđeno tokom nedjeljnih sukoba, koji su nastavljeni do kasno u noć.

Demonstranti su razbijali izlog banke i palili vatre u kantama za smeće dok je policija odgovorila ispaljivanjem suzavca. Vlasti su saopćile da je 177 osoba uhapšeno u Atini i još 103 u sjevernom gradu Solunu u kojem su se slične demonstracije pretvorile u nasilne. Policija se također sukobila s demonstrantima u južnom gradu Patrasu i sjeverozapadnom gradu Ioannina.