Afganistan
0

Sukobili se Holbrooke i Karzai

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Prema saznanjima BBC-a američki izaslanik za Afganistan i Pakistan Richard Holbrooke ozbiljno se sukobio s afganistanskim predsjednikom Hamidom Karzaijem zbog velikih neregularnosti u prvom krugu predsjedničkih izbora održanih 20. augusta.

Holbrooke se, prema izvorima BBC-a, dan nakon glasanja sastao s Karzaijem i pokrenuo pitanje neregularnosti, založivši se za održavanje drugog kruga izbora kako bi se popravio narušeni kredibilitet demokratskog procesa.

Visoki dužnosnici koji su željeli ostati neimenovani kažu kako se sastanak ubrzo pretvorio u žestoku raspravu i da je došlo do "dramatičnog razmimoilaženja".

Holbrooke je, kako se vjeruje, direktno spomenuo prevare i malverzacije koji su vršili izborni štabovi i aktuelnog predsjednika i drugih kandidata. Izvori BBC-a kažu da je Karzai reagirao veoma ljutito i kako je sastanak brzo prekinut – navodno je trajao svega 13 minuta.

Glasnogovornik američke ambasade u Kabulu odbio je govoriti o detaljima susreta, ali je demantirao da je bilo vikanja i kako je Holbruk demonstrativno napustio sastanak.

Predstavnik afganistanskog predsjednika je negirao da je razgovor tekao na način na koji su opisali izvori BBC-a, dok dopisnik BBC-a izvještava da je u kabinetu Hamida Karzaija prisutno skoro paranoično vjerovanje da Amerikanci žele aktuelnog predsjednika ukloniti s vlasti.

Do sada je prebrojano oko 17 posto biračkih listića s predsjedničkih izbora i aktuelni šef države Karzai vodi sa 45 posto glasova, dok njegov glavni konkurent i bivši ministar vanjskih poslova Abdullah Abdullah ima 35 posto.

Konačni rezultati znat će se tek sljedećeg mjeseca, a ako nijedan kandidat ne osvoji natpolovičnu većinu, uslijedit će drugi krug izbora u oktobru.

Nekadašnji dužnosnik State Departmenta koji je radio u odjeljenju za Afganistan, Marvin Weinberg, kaže za BBC da su nakon svih malverzacija na dan glasanja i poslije sukoba izmeđju Holbrookea i Karzaija predsjednički izbori najvjerovatnije nepovratno izgubili kredibilitet.

Prema njegovim riječima, Amerikanci nisu spremni prijeći preko krupnih neregularnosti ne zato što žele da Karzai bude smijenjen, već zbog što su očekivali da demokratski izbori ojačaju legitimitet vlade u Kabulu i olakšaju borbu protiv talibana.

Washington se sada zalaže za održavanje drugog kruga izbora u nadi da će, ako glasanje bude bolje organizirano, pobjednik na kraju ipak imati nekakav kredibilitet, objašnjava Marvin Weinberg.

Dopisnik BBC-a iz Kabula kaže da će ovaj slučaj samo dodatno otežati realizaciju američkih ciljeva u Afganistanu – uspostavljanje kredibilne vlade i stabilizacije zemlje.