Italija
0

Sukobi zbog smeća na Sardiniji

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Policija na talijanskom otoku Sardiniji uhapsila je sedam osoba zbog sudjelovanja u sukobima sa specijalnim policijskim snagama tokom noći između petka i subote.

Demonstranti na Sardiniji protestirali su protiv dopreme otpada iz Napulja, grada na jugu Italije, do deponija na tome otoku.

Smeće se iz Napulja brodovima prebacuje na Sardiniju zbog toga što komunalne službe u tome gradu tokom posljednje tri sedmice nisu imale gdje odlagati otpad. Sve deponije u Napulju su prepune.

Demonstranti na Sardiniji okupili su se u luci Cagliari, gdje su pokušali spriječiti da brod koji je pristigao iz Napulja istovari otpad.

Predsjednik regije Renato Soru nazvao je demonstrante "uličnim banditima". Sukobi s policijom dogodili su se ispred njegova ureda u Cagliariju.

Protesti su zatim nastavljeni u blizini deponije na Sardiniji.

Lokalni novinar Enrico Pilia, prenosi BBC, bio je prisutan kada je napuljsko smeće počelo pristizati na Sardiniju: Stotine hiljada tona smeća koje smrdi i trune prijeti da izazove zarazu - lokalno stanovništvo u Napulju je, i pored hitne sjednice talijanske vlade, odlučilo stvar preuzeti u svoje ruke.

Počinje paljenje đubreta na ulicama, sukobi s policijom, djeci se zabranjuje ići u škole da se ne bi zarazila. Buldožeri su tek nakon tri sedmice zastoja u petak počeli uklanjati smeće.

Lokalne vlasti na Sardiniji su jedine koje hoće pomoći stanovnicima Napulja da se otarase smeća kojim su prekriveni kolovozi i trotoari. Problem smeća tako je, navode posmatrači, pokazao koliko je Italija podijeljena na sjever i jug.

Jedino su se, međutim, vlasti na Sardiniji odlučile na taj korak, i to usprkos protivljenju mještana. To što niko drugi nije pritekao u pomoć Napulju, smatra Massimo Franco iz lista Corriere della Sera, oslikava političku podijeljenost Italije.

"Problem je dvostruk. Prvo, u regijama na sjeveru zemlje na vlasti je koalicija na čijem se čelu nalazi bivši premijer Silvio Berlusconi. Ona neće pomoći gradu poput Napulja u kojem se već tradicionalno na vlasti nalazi koalicija lijevog centra. Drugi aspekt problema je kulturološki i mnogo dublji. Naime, ljudi na sjeveru Italije ne misle da je ispravno pružiti pomoć stanovnicima Napulja. Smatraju da odgovornost za problem smeća u Napulju leži i na njegovim građanima, a ne samo na onima koji su za to nadležni. Svjedoci smo podjele Italije na sjever i jug, i to možda jeste vještačka podjela, ali je surova istina. To je ogroman problem za Romana Prodija", smatra Massimo Franco.