Svijet
8

Sukobi u Ukrajini obnovljeni, žestoki okršaji u gradu Debaljcevo

Klix.ba
Foto: AFP
(Foto: AFP)
Žestoke borbe vode se u ukrajinskom gradu Debaljcevo uprkos prekidu vatre koje je stupilo na snagu u ponoć 14. na 15. februar.

Proruski separatisti tvrde da su zauzeli veći dio grada koji predstavlja važnu transportnu raskrsnicu, ali vladine snage izvještavaju kako se još uvijek nalaze na ključnim lokacijama u gradu.

Međunarodni posmatrači koji su dobili zadatak da prate održavanje dogovora iz Minska nisu u mogućnosti da uđu u Debaljcevo.

U međuvremenu, Kijev optužuje separatističke militante za kršenje prekida vatre dodajući da uništavaju šansu za održivi mir. Glasnogovornica ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka pozvala je učesnike mirovne konferencije u Minsku da osude aktivnosti koje separatisti sprovode.

Francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius izjavio je da se najvažniji dijelovi dogovora ne poštuju, misleći na borbe za Debaljcevo i nepovlačenje teškog naoružanja.

Naime, nijedna strana nije počela sa povlačenjem artiljerije kako bi se uspostavila demilitarizovana zona, a rok za povlačenje istekao je ponedjeljak.

Debaltsevo je strateški važan grad koji je do sada bio pod kijevskom kontrolom. Zbog njegove geografske pozicije, on zadire duboko u teritoriju koju separatisti smatraju svojom. Glasnogovornik samoproglašenje republike Donjeck rekao je kako borbu za Debaljcevo smatra moralnom dužnošću.