Svijet
0

Sukobi u Somaliji se nastavljaju

FENA
Visoki vjerski dostojanstvenik u Mogadishu šejh Nur Barud u svome je obraćanju na lokalnim radiostanicama pozvao u srijedu "na rat protiv nevjernika".

Plaše nas novi sukobi između islamističkih milicajaca koji kontroliraju većinu glavnoga grada Somalije i vođa rata koje podržavaju Sjedinjene Države, kazao je.

"Svi Somalijci moraju braniti islamske tribune jer se ne radi o borbama među klanovima, već o ratu protiv nevjernika", rekao je šejh Nur Barud.

"Mi smo protiv onih koji žele da ovaj rat izgleda kao sukob između klanova. To su sukobi između onih koji podržavaju islam, s jedne strane, i bogohulnih osvajača i onih koji ih podržavaju, s druge", rekao je ovaj vjerski dostojanstvenik pozivajući se na koaliciju ratnih vođa Saveza za uspostavljanje mira a protiv terorizma (SUMPT) koji podržava SAD.

U Mogadishu treći dan uzastopno nisu zabilježeni nikakvi sukobi.

Međutim, dvije strane nastavile su u srijedu da se sukobljavaju van glavnoga grada, u blizini grada Jowhara, 90 km sjeverno od Mogadisha, koji je posljednje uporište SUMPT-a. Stotine islamističkih boraca je još uvijek raspoređeno u blizini Jowhara.

"Ukoliko primijetimo kretanje islamističkih milicajaca, napast ćemo", rekao je komandant SUMPT-a Jendayi Dheere.

"Čekamo da nas napadnu", rekao je on iz svoje baze južno od Jowhara, tri kilometra od islamističkih položaja.

Somalija je u građanskom ratu od 1991.

Od februara se SUMPT i milicija islamističkih tribuna, koje zapadne obavještajne službe sumnjiče da štite ekstremiste mreže Al-Qaide, bore za kontrolu Mogadisha. Islamistički milicajci su saopćili u ponedjeljak da su preuzeli kontrolu nad glavnim gradom nakon sukoba u kojima je poginulo 347 osoba, što je pokazalo otpor koji izgleda dobro organiziran.

Vođe rata su dobile podršku od potklana Abgal, koji je u utorak mobilizirao oko 2.000 demonstranata u glavnom gradu.

Somalija, zemlja sa desetak miliona stanovnika, podijeljena je na klanove i potklanove koji se redovno sukobljavaju od početka građanskog rata.