Incidenti
0

Sukobi trgovaca i policije u Varšavi

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Više stotina pripadnika policije opremljenih za razbijanje demonstracija sukobilo se danas u centralnom dijelu Varšave sa trgovcima koji se protive iseljenju iz prodajne hale.

Policija je privremeno zatvorila centralni dio Varšave za saobraćaj pošto je upotrijebila vodene topove da bi rastjerala demonstrante, koji su uzvratili kamenicama, ciglama i motkama.

Ranije su trgovci upotrijebili aparate za gašenje požara i suzavac protiv policajaca koji su pokušali da uđu u zgradu u kojoj su se nalazili štandovi sa odjevnim predmetima.

Vlasti žele da sruše zgradu i da na toj lokaciji podignu muzej moderne umjetnosti. Prema sudskom nalogu, trgovci su prije dva dana trebali da napuste halu.

Gradonačelnik Varšave Hana Gronkijevič-Volc izrazila je očekivanje da će oni koji su nasiljem odgovorili na nalog za iseljenje biti kažnjeni.

Policija je saopštila da je privedeno 12 lica a da je najmanje 18 policajaca i veći broj demonstranata zadobio lakše povrede.

Gradske vlasti ponudile su trgovcima alternativnu lokaciju u predgrađu Varšave, ali oni više žele da ostanu u hali koja se nalazi u strogom centru grada odmah pored Palate kulture.