Riga
0

Sukobi policije i antivladinih demonstranata

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Demonstracije u Rigi protiv ekonomske politike latvijske vlade pretvorile su se u utorak navečer u sukob između jednog dijela demonstranata i policije.

Oko 10.000 ljudi, prema mišljenju policije, okupilo se u blizini parlamenta u Rigi tražeći odlazak vlade i prijevremene izbore u zemlji koja se suočava s ekonomskom krizom.

Policija je blokirala prolaz u blizini parlamenta i suzavcem odgovorila na napad kamenjem i grudama snijega, javio je AFP.

Demonstranti su se okupili na poziv opozicijske stranke i sindikata tražeći odlazak premijera Ivarsa Godmanisa.

Kad je policija preuzela nadzor nad područjem oko parlamenta, velika skupina protestnika počela je divljati po središtu grada, kamenjem razbijati izloge i prozore.

Razbijeni su i prozori na ministarstvu finansija, a opljačkane trgovine cigaretama i alkoholnim pićima. Protestnici su prvo okrenuli dva policijska vozila, a onda ih uništili drvenim daskama i priručnim oružjem.

Divljalo se oko tri sata, a onda je policiji stiglo pojačanje. Policijska glasnogovornica kaže da je uhapšeno 126 osoba. Ozlijeđen je jedan policajac i petero sudionika protesta.

Ovo su najveće ulične demonstracije otkako je Litvanija stekla nezavisnost od Sovjetskog saveza 1991. godine.

Latvija je bila zemlja Evropske unije s najbržim rastom, a onda je gospodarstvo krahiralo i zemlja je morala od Međunarodnoga monetarnog fonda i EU-a uzeti kredit od 7,5 milijardi eura.

Prema odredbama kredita, vlada mora srezati javnu potrošnju.