Svijet
1

Sukobi na ulicama Kijeva ne jenjavaju, od jutros najmanje 17 osoba poginulo

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Najmanje 17 osoba je poginulo danas u centru Kijeva u obnovljenim sukobima demonstranata s policijom, izvještava France Press iz glavnog grada Ukrajine, dok MUP Ukrajine saopćava o najmanje 20 povrijeđenih.

Novinar francuske agencije izvještava da leševi najmanje deset demonstranata s prostrijelnim ranama leže na tlu kod jednog hotela u blizini Trga nezavisnosti (Majdana nezaležnosti).

I Associated Press navodi da ima nekoliko mrtvih demonstranata kod Trga i da je ljekar koji brine o demonstrantima Bogdan Solovij rekao da je najmanje osam demonstranata ubijeno iz vatrenog oružja dok su pokušavali da zauzmu jednu zgradu blizu tog trga.

Itar-tass prenosi da je jutros, uprkos danu žalosti za dosadašnjih 28 žrtava sukoba demonstranata i policije, obnovljen sukob i da se pucalo iz automata i snajpera.

Također, zapaljene su automobilske gume, na policiju se bacaju "molotovljevi kokteli" i kamene kocke iz kaldrme, navodi agencija.

MUP Ukrajine saopćio je da je ranjeno najmanje 20 osoba, navodi ruska agencija, a prenosi Tanjug.

MUP je i pozvao učesnike nereda da odlože oružja i naglasio da "policija nije upotrebljavala i neće upotrijebiti oružje protiv civila".