Novo žarište
47

Sukobi na granici Kirgistana i Tadžikistana, zabilježene i prve žrtve

F. H.
Foto:Screenshoot/ Google maps
Foto:Screenshoot/ Google maps
Na granici Kirgistana i Tadžikistana izbio je još jedan sukob između vojske dviju zemalja, prenijela je ruska državna novinska agencija RIA Novosti pozivajući se na izvore u pograničnoj službi Državnog odbora za nacionalnu sigurnost Kirgistana.

Prema izvještaju do sukoba je došlo u oblasti Kak-Sai između snaga zaduženih za kontrolu granice u Kirgistanu i Tadžikistanu. Prema informacijama sa kirgistanske strane pucnjava još uvijek traje.

U srijedu u rano jutro kirgistanska granična služba izvijestila o pucnjavi koja je, prema njihovim tvrdnjama, započela zbog činjenice da su tadžikistanski graničari zauzeli borbene položaje na neopisanom dijelu granice.

Sa druge strane Tadžikistan je optužio Kirgistan da je neopravdano granatirao njihov granični položaj.

Nakon ovoga dio granice je postao borbeno područje između pripadnika graničnih snaga sa obje strane, ali i lokalne populacije koja se uključila u sukob.

Prema zvaničnim podacima na tadžikistanskoj strani ubijen je jedan graničar, a dvojica su ranjena. Također, u sukobu su povrijeđena dva kirgistanska graničara.

Ovo nije prvi put da dolazi do sukoba između ove dvije. U trodnevnom sukobu od 28. aprila do 1. maja 2021. godine između ove dvije države poginulo je i ranjeno više desetina vojnika i civila. Raseljeno je više od 40.000 Kirgistanaca.