Svijet
0

Sukobi Mursijevih pristalica i protivnika prvog dana Bajrama

Anadolija
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Manji sukobi izbili su u četvrtak navečer između pristalica i protivnika svrgnutog egipatskog predsjednika Muhammeda Mursija u nekoliko oblasti otkako se u zemlji obilježava prvi dan Ramazanskog bajrama, prenio je dopisnik agencije Anadolija.

U Delti Nila, oblasti Sharqiya, troje ljudi je povrijeđeno u tučnjavi koja je izbila kada su Mursijevi lojalisti održavali marš pobune zbog odbijanja ponovnog vraćanja na vlast svrgnutog predsjednika.

Al-Sayed al-Atweel, bivši zvaničnik Muslimanskog bratstva, izjavio je za agenciju Anadolija da su marš presreli antimursijevski protestanti skandirajući protiv svrgnutog lidera i provocirajući 'Braću'.

Ahmed Abdel-Rahman, član stranke koja je podržala Mursijevo svrgavanje izjavio je da su 'Braća' oni koji su započeli napad:

"Oni (Braća) napali su mlade revolucionare i uzvikivali slogane protiv vojnog komandanta Abdel-Fattah al-Sisi-ja" rekao je.

Također u oblasti Sharqiya, sigurnosne jedinice izjavile su da su četiri člana Bratstva uhapšena zbog povezanosti napada kiselinom u kojem su dvoje zadobili opekotine u 'tučnjavi nastaloj zbog političkih razlika'.

U glavnom gradu Kairu, u improvizovanoj bolnici na Trgu Rabia al-Adawiya gdje hiljade Mursijevih pristalica kampuju više od nekoliko sedmica, javljeno je da je na promursijeve pristalice pucano iz vatrenog oružja i da su povrijeđeni blizu Predsjedničke palate Ittihadiya, na mjestu kampovanja Mursijevih protivnika.

Mursi, demokratski prvoizabrani egipatski predsjednik, svrgnut je od strane vladajuće vojske 3. jula, nakon masovnih protesta protiv njegove vladavine.

Od tada, hiljade njegovih pristalica danima organizuju skupove i demonstracije kako bi podržali njegov demokratski legitimitet i zahtijevali njegov povratak na vlast.