Pakistan
0

Sukobi kršćana i muslimana

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Šest kršćana, među njima četiri žene i jedno dijete, živi su spaljeni u sukobu sa većinskim muslimanima u centralnom pakistanskom gradu Godžra, rekli su zvaničnici.

Tenzije su porasle između dvije zajednice u ovom gradu u provinciji Pendžab zbog navoda da su kršćani oskrnavili Kuran, a dvije strane danas su razmijenile vatru.

Televizija je prikazala snimak na kome se vide kuće u plamenu, a ulice preplavljene izgorjelim namještajem dok  ljudi otvaraju vatru jedni na  druge sa krovova kuća.

Šahbaz Bati, ministar za manjine, rekao je da je gomila „zavedena religijskim ekstremistima“ napala kršćansko naselje i zapalila desetine kuća.

"Pronašli smo tijela šest osoba, koji su umrli od opekotina. Riječ je o četiri žene, jednom muškarcu i jednom djetetu", rekao je Abdul Hamid, zvaničnik Ministarstva zdravlja u ovom gradu.

Rana Sanaulah, ministar pravosuđa u provinciji Pendžab, osudio je napad i rekao da je otvorena istraga.

On je dodao da je preliminarna istraga pokazala da nije bilo nikakvog skrnavljenja Kurana. „To je bila obična glasina koji su neki iskoristili da stvore haos“, reako je Sanaulah.
"Tražim i od muslimanske i kršćanske zajednice da pokažu uzdržanost", rekao je Sanaulah, dodajući   da će vlada preduzeti oštre mjere protiv pobunjenika i policije koja nije zaustavila nasilje.

Pakistan je većinski muslimanska zemlja a religijske manjine, uključujući kršćane, čine oko četiri odsto od 170 miliona stanovnika.

Muslimani i manjinske zajednice pretežno žive harmonično, ali je bilo periodičnih napada na kršćane u Pakistanu od kada je ova zemlja postala saveznik SAD u ratu protiv terorizma.

Skrnavljenje Kurana kažnjava se smrću u Pakistanu u okviru  Zakona o bogohuljenju.

Kršćani kažu da je je taj zakon samo izgovor za vlasti i pojedince da ih napadaju.