Okupirajmo Wall Street opet u akciji
0

Sukobi između demonstranata i policije u New Yorku

FENA
Foto: Arhiv/AFP
Foto: Arhiv/AFP
Sukobi između policije i demonstranata u New Yorku izbili su na dan obilježavanja šest mjeseci otkako su aktivisti pokreta Okupirajmo Wall Street počeli masovne demonstracije.

Filmski režiser Michale Moore pridružio se oko 600 osoba koji su uzvikivali slogane poput "Okupirajmo Wall Street po cijeli dan, po cijelu sedmicu" u parku Zuccotti, prenio je AFP.

Okupljanju, koje je počelo u kasno poslijepodne u subotu, počeo se pridruživati sve veći broj osoba. Nedugo nakon toga, policija je stigla i počela s hapšenjima, što je izazvalo haotične scene sukoba.

Ranije tokom dana, demonstranti su marširali u blizini Wall Streeta, što je također rezultiralo izvjesnim brojem hapšenja.

Park Zuccotti je bio žarište pokreta Okupirajmo Wall Street kada je izbio u septembru prošle godine, ali je nakon dva mjeseca policija istjerala s posjeda kampove sa šatorima koje su postavili antikapitalisti, anarhisti i osobe koje nemaju jasnu ekonomsku budućnost.

Aktivisti ovog pokreta su na razne načine pokušavali da zadrže pažnju medija, ali se sada nadaju da će se više osoba pridružiti kako dolazi ljepše vrijeme.