Bashar al-Asad
0

'Sukob u Gazi će ojačati ekstremizam i terorizam'

FENA
Predsjednik Sirije, Bashar al-Asad, ocijenio je da će sukob u Gazi "samo ojačati ekstremizam i terorizam širom Bliskog istoka" i odbacio obrazloženje Izraela da se ta zemlja napadom na pojas Gaze brani od raketa Hamasa, kao što bi uradila svaka druga država.

"To nije tačno jer tokom šestomjesečnog primirja koje je prethodilo ovim sukobima nije ubijen nijedan Izraelac, dok je s druge strane Izrael manje-više javno pogubio između 30 i 40 Palestinaca. Prema tome, tu nema nikakve logike", rekao je Assad u intervjuu za londonski BBC.

Na pitanje da li Sirija koja je dala politički azil protjeranom vođi Hamasa Haledu Mashalu može da utječe na Hamas, i da li vrši pritisak za prekid vatre, Assad je odgovorio da Damask "ne vrši pritisak već vodi dijalog".

"Hamas je prihvatio i podržava ideju o primirju. Međutim, prekid vatre mora da bude održiv a uvjeti za to su da Izrael poštuje primirje, što dosada nije bio slučaj, kao i da ukine blokadu nad Gazom", kazao je Assad.

Embargo, kako je objasnio nije ništa drugo nego "rat drugim sredstvima", a ljudi bi, kada bi ih pitali, vjerovatno prije izabrali brzu nego sporu smrt koju donosi embargo.

Assad smatra da se u Izraelu na vlasti smjenjuju slabe vlade koje nisu u stanju da proguraju mirovni sporazum s Palestincima.

On od novoizabranog američkog predsjednika Baracka Obame očekuje da "ne uđe u još jedan rat, da povuče vojsku iz Iraka i da se direktno uključi u mirovni proces na Bliskom istoku.

"Barack Obama je dobrodošao ako želi sa sarađuje u rješavanju ovih pitanja", zaključio je Assad.