{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sukob između Marine Le Pen i njenog oca potresa desničarski Narodni front

F
10.4.2015. u 12:38
0
5
Sukob između Marine Le Pen i njenog oca potresa desničarski Narodni front
0
Sukob između Marine Le Pen i njenog oca potresa desničarski Narodni front
Foto: AFP
Počeo je rat između predsjednice Narodnog fronta (FN) Marine Le Pen i njenog oca Jean-Marie Le Pena, osnivača stranke francuske ekstremne desnice, čije su posljednje provokacije dovele do ruba njegovu kćerku koja se angažirala u poduhvatu da se stranka FN ne demonizira.
Marine Le Pen je zabranila 86-godišnjem Jean-Marie Le Penu, počasnom presjedniku FN-a i evropskom poslaniku, da izađe na regionalne izbore u srijedu.

Predsjednica FN-a će uskoro sazvati "izvršni biro", najvišu instancu stranke, da bi "razmotrili na koji način najbolje zaštititi političke interese Narodnog fronta".

Uzrok sukoba oca i kćerke su njegove izjave o gasnim komorama iz Drugog svjetskog rata, zbog kojih je već doživio osudu, kao i odbrana uspomene na maršala Philippea Petaina, šefa države i tvorca kolaboracije s nacističkom Njemačkom za vrijeme okupacije Francuske u Drugom svjetskom ratu.

"Nikada nisam smatrao maršala Petaina izdajicom", izjavio je on u intervjuu za Rivarol, sedmičnik ekstremne desnice koji je nedavno osuđen zbog izazivanja anisemitske mržnje.

Jean-Marie Le Pen zamjera kćerci izbor stranačkih kadrova, među kojim ima homoseksualaca i smatra "pretjeranim" način na koji se rukovodstvo FN-a brani od optužbi za antisemitizam, ksenofobiju i homofobiju.

Konačni prekid s osnivačem "neće temeljno promijeniti prirodu FN-a, naglasio je politolog Sylvain Crepon.

Od dolaska na čelo stranke Marine Le Pen je zadržala antievropski pravac FN-a. Stranka se nametnula u političkim raspravama naspram diskreditirane izvršne vlasti i desnice oslabljene porazom 2012. godine. Ekstremno desna stranka je dobila 25 posto glasova u prvom krugu regionalnih izbora 22. marta.

"Sve dok FN ne prekine sa svojim radikalnim stavovima o imigraciji, nesigurnosti i islamu, neće je niko smatrati strankom kao što su druge", kazao je politolog Alexandre Deze.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: