SAD
0

Sukob demonstranata i policije u Oaklandu, uhapšeno 100 osoba

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Protest podrške za pokret "Okupirajmo Wall Street" prerastao je u sukobe s policijom. Bacano je kamenje, boje i boce, a policija je odgovorila suzavcem. Zbog nereda suzavac je bačen pet puta, a povrijeđeno je nekoliko osoba.

Policija je prije bacanja suzavca nekoliko puta upozorila demonstrante da se raziđu. SFGate prenosi kako su policajci na megafonu upozorili da će oni koji odbiju otići biti gađani "hemijskim sredstvima". Nakon nekoliko sati protesta i nereda, uhapšeno je stotinu osoba. Howard Jordon, šef policije Oaklanda, je rekao da su njegovi policajci bili ugroženi te da nisu imali izbora već su morali baciti suzavac. Dvojica su povrijeđena bojom i hemikalijama koje su demonstranti bacili na njih. Mnogi demonstranti izbjegavali su sukobe i željeli mirnim putem dati svoju podršku pokretu "Okupirajmo Wall Street".

Demonstranti su se sukobili s policijom nakon što su im u utorak ujutro zauzeli tabor koji su držali više od dvije sedmice. Policija je zabarikadirala taj dio grada i dali obavijest da će na nekoliko dana biti zatvoren, prenose u srijedu agencije.

Vezani članci