Svijet
12

Sukob Armenaca i Azerbejdžanaca u Nagorno-Karabahu, ubijeno jedno i ranjeno troje djece

FENA
U žestokim sukobima koji su izbili između armenskih i azerbejdžanskih snaga duž linije razgraničenja u Nagorno-Karabahu, ubijen je dječak, dok je još dvoje djece ranjeno, rekao je glasnogovornik lidera tog regiona, dodavši da je riječ o najgorim sukobima od 1994. godine.

Zvaničnici obiju bivših sovjetskih republika međusobno su se optužili u subotu za sukobe koji su izbili protekle noći, a istovremeno svaka od strana tvrdi da je nanijela teške gubitke drugoj strani, prenosi agencija AP.

Glasnogovornik separatističkog predsjednika Nagorno-Karabaha David Babajan kazao je da je u borbama ubijen dvanaestogodišnji dječak, dok je dvoje djece ranjeno u raketnoj vatri azerbejdžanskih snaga, navodi američka agencija.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je u međuvremenu razgovarao sa šefovima diplomatija Armenije i Azerbejdžana, pozvavši ih da zaustave nasilje, saopćilo je rusko Ministarstvo vanjskih poslova, prenosi Tass.

Ranije u subotu, ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je na hitan prekid sukoba duž linije razgraničenja u Nagorno-Karabahu, nakon što su vlasti Armenije i Azerbejdžana saopćile da su u tom spornom regionu izbili žestoki sukobi.

"Predsjednik Putin poziva sukobljene strane da odmah prekinu sukobe i iskažu uzdržnost u cilju sprečavanja novih žrtava", izjavio je za ruske novinske agencije portparol Kremlja Dmitrij Peskov, a prenijela je agencija AFP.

Sukobi su u subotu izbili u Nagorno-Karabahu između azerbejdžanskih snaga i pobunjenika iz tog većinski Armenskog područja na teritoriji Azerbejdžana, a armenske i azerbejdžanske vlasti se međusobno optužuju za kršenje sporazuma o prekidu vatre.

Snage pobunjenika iz Nagorno-Karabaha su također saopćile da je armenska protivvazdušna odbrana oborila jedan azerbejdžanski helikopter, ali su to kasnije negirale azerbejdžanske vlasti.

Nagorno-Karabah, koji se nalazi u Azerbejdžanu ali je pod kontrolom lokalnih Armena, funkcioniše samostalno uz jaku vojnu i finansijsku podršku Armenije od okončanja rata za nezavisnost 1994. godine.

Obje strane su prijavile veći broj žrtava u novim sukobima, optužujući jedna drugu za kršenje prekida vatre, što ukazuje na to da je dvije decenije star konflikt, u kojem je poginulo oko 30.000 ljudi, daleko od toga da bude mirno razriješen.

Armensko Ministarstvo odbrane je danas saopćilo da je "neprijatelj, koristeći tenkove, artiljeriju i avijaciju, pokušao da prodre dublje u odbrambene linije odbrambene vojske Nagorno-Karabaha i zauzme taktičke pozicije".

"Neprijatelj je u tome spriječen", navelo je Ministarstvo.

Sukob u Nagorno-Karabahu je izbio 1991. godine, u vrijeme raspada Sovjetskog saveza. Primirje je sklopljeno 1994. godine, ali su sukobi ipak povremeno izbijali.