Svijet
0

Suharto u "veoma ozbiljnom stanju"

FENA
Indonezijski predsjednik izjavio je nakon što je u petak ujutro posjetio oboljelog bivšeg diktatora Suharta da je on "u veoma ozbiljnom stanju".

Suharto, koji je svrgnut nakon 32 godine vladavine vlasti 1998. u jeku studentskih nemira i pobuna širom zemlje, podvrgnut je u ovom mjesecu operaciji debelog crijeva kako bi mu se zaustavilo unutrašnje krvarenje.

Njegovi ljekari su saopćili u četvrtak kako su otkrili dvije blokade u njegovom mozgu, ali nisu pojasnili tu tvrdnju.

Predsjednik Susilo Bambang Yudhoyono posjetio je Suharta (84), oko 20 minuta u petak ujutro, rekavši kako je to njegova "moralna dužnost", javio je AP.

"Učinio sam istu stvar za sve visoke vladine zvaničnike, ulključujućči bivše predsjednike i potpredsjednike kada su bili bolesni. A on je teško bolestan", izjavio je Yudhoyono.

Indonezijska vlada prošle sedmice je objavila planove da povuče optužbe protiv Suharta, koji je optužen u 2000. za pronevjeru 600 miliona dolara, ali on nikada nije viđen u sudnici.

Njegovi advokati godinama su uspješno izbjegavali suđenje tvrdeći kako je niz moždanih udara bivšem diktatoru nepopravljivo oštetio mozak, te da se on nije u stanju suočiti sa suđenjem.