Svijet
0

Suharto u kritičnom stanju

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Bivši predsjednik Indonezije Suharto, koji je vladao zemljom više od tri decenije, nalazi se u "veoma kritičnom stanju" jer su mu otkazale sve vitalne funkcije, saopćile su agencije pozivajući se na tim doktora koji brine o Suhartovom zdravlju.

"Stanje gospodina Suharta je veoma kritično", izjavio je na pres-konferenciji doktor Mardžo Soebiandono, šef medicinskog tima koji liječi 86. godišnjeg Suharta u bolnici u Jakarti.

Soebiandono je ocijenio da su šanse bivšeg predsjednika da preživi "50-50".

Doktori su Suhartovu porodicu dva puta danas obavijestili da se situacija iz časa u čas pogoršava.

Suharta je u bolnici posjetio njegov dugogodišnji prijatelj, bivši premijer Singapura, Li Kvan Ju, koji je bivšeg šefa države, kako je prenio bivši indonežanski državni sekretar, Moerdiono, zatekao u besvjesnom stanju.

Bivši predsjednik je 4. januara smješten u bolnicu zbog anemije i niskog krvog pritiska te problema s funkcioniranjem srca, pluća i bubrega.

Suharto je došao na vlast 1965. godine, poslije neuspjelog državnog udara iza kojeg je, kako se vjeruje, stajala komunistička partija. Oko pola miliona ljudi je ubijeno u antikomunističkim čistkama koje su uslijedile narednih nekoliko meseci.

Suharto je 1998. bio primoran da se povuče s položaja uslijed studentskih protesta u zemlji. Ubrzo je optužen za pronevjeru nekoliko stotina miliona dolara državnog novca, ali su vlasti odustale od gonjenja zbog njegovog lošeg zdravstvenog stanja.