Svijet
0

Sudsko vijeće protiv spajanja predmeta Tolimira, Popovića i drugih

FENA
Sudsko vijeće II Haškog tribunala je u petak donijelo odluku po zahtjevu Tužilaštva za spajanje predmeta Zdravka Tolimira s predmetom Popović i drugi, koji se odnosi na sedmoricu optuženih koji se terete za zločine počinjene u Srebrenici i Žepi, saopćio je danas na konferenciji za novinare u Sarajevu glasnogovornik Tribunala u BiH Mathias Hellman.

On je naveo da je Sudsko vijeće istaklo da ima razloga zaključiti da bi se spajanje predmeta negativno odrazilo na pravo optuženih na pravično suđenje, i da pritom nije dokazano da bi spajanje predmeta na bilo koji značajan način doprinijelo ekonomičnosti sudskih postupaka.

Sudsko vijeće je također odobrilo da se stranke mogu žaliti na tu odluku u roku od sedam dana. U tom slučaju konačnu odluku o pitanju spajanja predmeta će donijeti Žalbeno vijeće Tribunala.

Hellman je, također, podsjetio na odluku kojom je u petak poništena odluka o prosljeđivanju predmeta Sredoja Lukića Bosni i Hercegovini.

Njemu će se u Tribunalu suditi zajedno s Milanom Lukićem.

"Ovo znači i da pred Vijećem za prosljeđivanje više nema zahtjeva za prosljeđivanje predmeta domaćim sudovima", naglasio je Hellman.

Tribunal je nacionalnim sudovima proslijedio osam predmeta s ukupno trinaest optuženih, protiv kojih je Tribunal podigao optužnicu. Većina tih predmeta prebačena je na Sud Bosne i Hercegovine, koji igra vrlo važnu ulogu u procesuiranju ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida koji su se desili u Bosni i Hercegovini između 1992. i 1995. godine. Tribunal će nastaviti da blisko sarađuje sa Sudom BiH kako bi pravda bila zadovoljena, kazao je Hellman.