{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sudsko vijeće protiv spajanja predmeta Tolimira, Popovića i drugih

F
24.7.2007. u 15:00
0
0
Sudsko vijeće protiv spajanja predmeta Tolimira, Popovića i drugih
0
Sudsko vijeće protiv spajanja predmeta Tolimira, Popovića i drugih
Sudsko vijeće II Haškog tribunala je u petak donijelo odluku po zahtjevu Tužilaštva za spajanje predmeta Zdravka Tolimira s predmetom Popović i drugi, koji se odnosi na sedmoricu optuženih koji se terete za zločine počinjene u Srebrenici i Žepi, saopćio je danas na konferenciji za novinare u Sarajevu glasnogovornik Tribunala u BiH Mathias Hellman.
On je naveo da je Sudsko vijeće istaklo da ima razloga zaključiti da bi se spajanje predmeta negativno odrazilo na pravo optuženih na pravično suđenje, i da pritom nije dokazano da bi spajanje predmeta na bilo koji značajan način doprinijelo ekonomičnosti sudskih postupaka.

Sudsko vijeće je također odobrilo da se stranke mogu žaliti na tu odluku u roku od sedam dana. U tom slučaju konačnu odluku o pitanju spajanja predmeta će donijeti Žalbeno vijeće Tribunala.

Hellman je, također, podsjetio na odluku kojom je u petak poništena odluka o prosljeđivanju predmeta Sredoja Lukića Bosni i Hercegovini.

Njemu će se u Tribunalu suditi zajedno s Milanom Lukićem.

"Ovo znači i da pred Vijećem za prosljeđivanje više nema zahtjeva za prosljeđivanje predmeta domaćim sudovima", naglasio je Hellman.

Tribunal je nacionalnim sudovima proslijedio osam predmeta s ukupno trinaest optuženih, protiv kojih je Tribunal podigao optužnicu. Većina tih predmeta prebačena je na Sud Bosne i Hercegovine, koji igra vrlo važnu ulogu u procesuiranju ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida koji su se desili u Bosni i Hercegovini između 1992. i 1995. godine. Tribunal će nastaviti da blisko sarađuje sa Sudom BiH kako bi pravda bila zadovoljena, kazao je Hellman.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: