Svijet
0

Sudsko vijeće preporučilo žalbu osuđeniku za Lockerbie

FENA
Moguće je da je bivši libijski obavještajni agent krivo osuđen zbog bombaškog napada na Pan Amov let broj 103 iznad škotskog grada Lockerbieja, saopćilo je u četvrtak sudsko vijeće, preporučujući da mu se odobri nova žalba.

Abdel Basset Ali al-Megrahi, koji služi kaznu doživotne robije, jedina je osoba osuđena za bombaški napad u kojem je ubijeno 259 ljudi u avionu i 11 na tlu, uključujući 179 Amerikanaca.

"Razmatrajući stav zasnovan na našoj dugoj istrazi, pronašli smo nove dokaze koji se nisu ranije pojavili na suđenju i moguće ja da bi osuđenik mogao patiti zbog zanemarivanja pravde", navodi škotska komisija za razmatranje krivičnih slučajeva u izjavi kojom sumira svoj izvještaj na 180 stranica, javio je AP.

Apelacioni sud će razmotriti izvještaj i odlučiti da li je žalba opravdana.

Libijski obavještajni agent uvijek je tvrdio da je nevin, a komisija, nezavisno sudsko tijelo koje istražuje eventualna zanemarivanja pravde, izgleda da je stala na njegovu stranu.

Al-Megrahijevi advokati tvrde da su vlasti u Britaniji i Sjedinjenim Državama manipulirale dokazima, zanemarivale su izjave svjedoka i odvratile su istražitelje od dokaza da je bombaški napad urota finansirana it Irana koju su izveli Palestinci kao osvetu za obaranje civilnog iranskog aviona što su počinile američke snage nekoliko mjeseci ranije.

Porodice nekih od žrtava Lockerbieja također su tvrdile da je presuda iz 2001. godine nejasna.

Al-Megrahi je osuđen za ubistvo putnika koji su poginuli kada je avion na letu broj 103 iz Londona do New Yorka raznijet iznad Lockerbieja 21. decembra 1988. Prva žalba je odbijena u 2003. Drugi libijski osumnjičenik je oslobođen.

Libijska vlada se složila u 2003. godini da plati 270 miliona dolara odštete porodicama žrtava Lockerbieja, na osnovu sporazuma koji je otvorio put za ukidanje UN-ovih sankcija protiv režima Moammara Gadhafija. Libijske vlasti, međutim, nikada zvanično nisu priznale krivicu.