|

Sudski proces Al-Zaidiju 31. decembra

Sudski proces Al-Zaidiju 31. decembra
0
F
FENA
22.12.2008. u 10:17
0
komentara
0

dijeljenja
Sudski proces Al-Zaidiju 31. decembra Foto: AFP/File
Sudski proces iračkom novinaru, kojemu se sudi jer je bacio svoje cipele na američkoga predsjednika Georgea W.Busha, održat će se 31. decembra, objavio je u ponedjeljak istražni sudac.
"Istraga je završena i dosije je prebačen u irački Centralni kazneni sud. Proces počinje 31. decembra, a odvijat će se pred ovim sudom u prisustvu medija", izjavio je je sudac Dhiya al-Kenani.

Mountazer al-Zaidi, irački novinar (29) postao je slavan bacivši cipele na predsjednika Busha na konferenciji za štampu tokom njegovog boravka u Bagdadu 14. decembra.

On se sudski goni zbog "agresije na šefa strane države tokom zvanične posjete", a prema članu 223 iračkog kaznenog zakona, on bi mogao dobiti od pet do 15 godina zatvora ako se zadrži ocjena "tipične agresije". Međutim, sud može ocijeniti da se radi o "pokušaju agresije" i kazniti ga sa samo pet godina zatvora.

Irački novinar, koji je postao "heroj" u jednom dijelu arapskoga svijeta, uložio je u nedjelju tužbu protiv agenata sigurnosti iračkoga premijera koje optužuje da su ga tukli nakon hapšenja.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.