{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sudska istraga o Dianinoj smrti u prisustvu porote

F
2.3.2007. u 12:28
0
0
Sudska istraga o Dianinoj smrti u prisustvu porote
0
Sudska istraga o Dianinoj smrti u prisustvu porote
Sudska istraga o uzrocima smrti princeze Diane i njenog prijatelja Dodija al-Fayeda 1997. u Parizu odvijat će se u prisustvu porote, objavio je u petak Visoki sud pravde u Londonu.
Trojica sudaca Visokog suda su poništili odluku sutkinje Elizabete Butler-Sloss da zasjeda sama, bez porote, tokom rasprava ove istrage, udovoljivši time Mohamedu al-Fayedu, ocu Dodija al-Fayeda.

Sutkinja Visokog suda pravde u mirovini odlučila je 15. januara da djeluje sama nakon što je prostudirala legalne argumente koji su joj predočeni.

Ova odluka je naljutila Mohameda al-Fayeda, egipatskog milijardera, koji je tražio da se formira narodna porota za ovu istragu, i uložio je žalbu.

Mohamed al-Fayed je "siguran" da su Dianu i Dodija ubile britanske tajne službe po naredbi "značajnog člana" kraljevske obitelji, kako bi se spriječili njihova veza.

Princeza Diana i njn prijatelj Dodi al-Fayed poginuli su 31. marta 1997. u saobraćajnoj nesreći na putu u tunelu mosta Alma u Parizu.

Ova sudska istraga, koja predstavlja specifičnu proceduru u Engleskoj i Walesu, ima za cilj da utvrdi uzroke nasilne i još uvijek neobjašnjive smrti.

Istraga, prekinuta u januaru 2004., u očekivanju rezultata policijske istrage, mora donijeti "pouzdane odgovore" na četiri značajna pitanja", saopćila je sutkinja Butler-Sloss. To su: identiteti preminulih osoba, mjesto smrti, trenutak kada je ona nastupila i "kako su preminule mrtve osobe".

Policijska istraga je polovinom decembra prošle godine konstatirala da je njihova smrt nastupila u tragičnoj nesreći izazvanoj prekomjernom brzinom vozača, koji je imao 1,74 g alkohola u krvi, a koji je nastojao pobjeći paparazima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: