Svijet
9

Suđenje Zdenku Jakiši u SAD-u: Optužen za ilegalan boravak, više ubistava i ratni zločin

Klix.ba
Nastavljeno je suđenje bivšem pripadniku HVO-a Zdenku Jakiši, koji je uhapšen u Sjedinjenim Američkim Državama u Minnesoti zbog prevare imigracijskih vlasti, a pod istragom je zbog ratnih zločina.

Jakiša se izjasnio da nije kriv po tački optužnice koja ga tereti da posjeduje nezakonito dobivene dokumente. Tužioci su rekli kako je on dobio stalni boravak ilegalno jer nije bila otkrivena njegova prošlost, da je služio u oružanim snagama Hrvatskog vijeća obrane i da je optužen za ubistvo, pišu američki mediji.

Jakiša je optužen u Bosni i Hercegovini 1993. godine za ubistvo komšinice Nevenke Elezović, 62-godišnje starice Srpkinje. Tužioci su rekli i da je optužen za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i traže dodatnu istragu.

Optuženi živi u Forest Lakeu, gdje je sa suprugom otvorio taksi kompaniju, a u SAD je ušao kao izbjeglica 1998. godine. Pravo na stalni boravak je stekao 2002 godine.

Njegov advokat Reynaldo Aligada Jr. je rekao da su tužioci predugo čekali na optužnicu i da bi slučaj trebao biti poništen.

Aligada je napisao da tužioci moraju dokazati da je Jakiša počinio zločine u BiH prije 21 godinu. Rekao je da je ključni svjedok za ubistvo Elezovićeve preminuo i da pištolj koji je navodno koristio Jakiša nije dostupan.

Međutim, sudski dokumenti ukazuju da je Jakiša osumnjičen i za druga ubistva. Kako prenose mediji u SAD-u, o njegovom navodnom sudjelovanju u tri odvojena ubistva u BiH je ispitano sedam svjedoka.

Istragu protiv Jakiše vodi i Tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona, a kako tvrde američke vlasti, traže da ga ispitaju u vezi sa ratnim zločinima. Inače, ranije je objavljeno da se Jakiša opirao hapšenju te da ima debeo kriminalni i nasilnički dosje.

Ročište je zakazano za petak u američkom Okružnom sudu u Minneapolisu.