{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Suđenje započinje što je moguće prije"

F
30.7.2008. u 14:17
0
0
"Suđenje započinje što je moguće prije"
0
"Suđenje započinje što je moguće prije"
Predstavnik Sekretarijata Haškog tribunala u Srbiji Matias Helman izjavio je danas da je "odlično što je Radovan Karadžić konačno u Hagu", da Tribunal garantira svakom optuženiku pravedno suđenje i da će ono početi što je pre moguće.
Helman je u Beogradu Tanjugu rekao da je Karadžić, više od 13 godina poslije podizanja optužnice protiv njega, prebačen u Haški tribunal i izručen da bi bio izveden pred sud, da bi se suočio sa veoma teškim optužbama.


To su optužbe za "kampanju progona, ubistava, mučenja u velikom dijelu Bosne i Hercegovine 1992. godine, za ubistva civila, terorisanje civilnog stanovništva Sarajeva u toku opsade koja je trajala duže od tri godine i za genocid u
Srebrenici 1995", naveo je on.

Helman je rekao da se svakom optuženom daje pravo na odbranu - ili da se brani sam ili da se brani putem pravnih zastupnika i da se garantuje i da će svima onima koji ne mogu sami pokriti troškove odbrane, Tribunal plaćati advokata.

On je naglasio da postoji pretpostavka nevinosti, odnosno da svaki optuženik, pa i Karadžić, uživa presumpciju nevinosti, što znači da teret dokazivanja leži na Tužilaštvu, koje mora da izvede dokaze koji će "van razumne sumnje dokazati njegovu krivicu".

"Ako Tužilaštvo to ne uspije da uradi, onda će on biti oslobođen", dodao je Helman.

On je istakao da je sada prerano govoriti o tome kako će se Karadžić braniti, jer je prvi korak takozvano prvo pojavljivanje optuženog pred sudijom, gdje će optuženi moći da se izjasni o optužbama, ako želi, ili to može odgoditi i učiniti poslije 30 dana.

Karadžiću, kao i svakom optuženom, garantira se pravo na odbranu u skladu sa statutom i pravilnikom, a prvo pojavljivanje je obično u roku od nekoliko dana od dolaska optuženog u pritvorsku jedinicu, naveo je Helman.

On je rekao da Sekretarijat Tribunala brine o tome da optuženi bude obaviješten o svojim pravima i o mogućnostima koje su mu na raspolaganju u pogledu suđenja.

Helman tvrdi da je nemoguće sada reći kada će početi suđenje, ali da će početi što je prije moguće.

"Siguran sam da će Tribunal imati podršku međunarodne zajednice da uspješno okonča proces protiv Karadžića i nadam se i protiv preostale dvojice bjegunaca. To su Ratko Mladić i Goran Hadžić", kazao je Helman.

"Predsjednik Tribunala sudija Fausto Pocar je uvijek dosljedno govorio da Tribunal ne smije zatvoriti svoja vrata dok se ne sudi svim preostalim bjeguncima i u tome imamo i dosljednu podršku, naprimjer, Evropske unije", rekao je Helman.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: