Rusija
0

Suđenje za ubistvo novinarke Politikovske bit će javno

FENA
Suđenje trojici osumljičenih da su bili saučesnici u ubistvu ruske novinarke Ane Politikovske bit će javno, odlučio je glavni moskovski vojni sud odbacujući zahtjev tužilaštva da se proces vodi iza zatvorenih vrata.

Tužilaštvo je obrazložilo svoj zahtjev činjenicom da među materijalom koji će biti iznijet na suđenju ima i državnih tajni, javio je Tanjug.

Sud je međutim odbacio taj zahtjev pošto je saslušao obje strane.

Ana Politikovska, novinarka koja je pisala o sukobu u Čečeniji i osuđivala kršenje ljudskih prava u Rusiji, ubijena je iz vatrenog oružja 7. oktobra 2006. godine na pragu svog stana u Moskvi.

Za ubistvo su optuženi Sergej Hadžikurbanov i čečenski građani braća Džabrail i Ibrahim Mahmudov, dok je potpukovnik savezne službe sigurnosti Pavel Rijaguzov optužen za zloupotrebu položaja i iznuđivanje koje je počinio ranije s Kadžikurbanovim.

Odvojeni postupak se vodi protiv plaćenog ubice Rustama Mahmudova, koji je u bjekstvu i za kojim je raspisana međunarodna potjernica, i protiv drugih saučesnika.

Odbrana i oštećena strana insistiraju na tome da suđenje bude otvoreno za javnost, a Dimitrij Muradov, glavni urednik novina "Novaja Gazeta", lista za koji je pisala Politikovska, ocjenio je da bi otvoreno suđenje dalo mogućnost za fer postupak.

Međunarodna organizacija "Reporteri bez granica" koja se zalaže za slobodu štampe pozdravila je ovu odluku moskovskog suda, istakavši da se to duguje Politikovskoj, kao transparentnost u istrazi.