{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Suđenje Vojislavu Šešelju počinje 7. novembra

F
18.9.2007. u 13:15
0
0
Suđenje Vojislavu Šešelju počinje 7. novembra
0
Suđenje Vojislavu Šešelju počinje 7. novembra
Suđenje za ratne i zločine protiv čovječnosti srbijanskom ultranacionalisti Vojislavu Šešelju, koji se od februara 2003. nalazi u pritvorskoj jedinici Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY), trebalo bi početi 7. novembra, prema odluci ICTY-a objavljenoj u utorak.
Francuski sudac Jean-Claude Antonetti utvrdio je za 7. i 8. novembra uvodne iskaze optužbe i optuženoga, koji se sam brani.

Optužba počinje s predočenjem dokaza o krivnji 14. novembra, prema ovoj odluci.

Kao i pokojni srbijanski predsjednik Slobodan Milošević, koji je jedno vrijeme bio njegov saveznik prije žestokog razlaza, ultranacionalistički lider pokušava manipulirati ICTY-em još od svoje predaje, skoro više od četiri godine.

Radi se ustvari o drugom sudskom procesu predsjedniku Srpske radikalne stranke (SRS) kojega mnogi Srbi još uvijek smatraju herojem. Prvi proces je počeo 27. novembra 2006. u odsustvu optuženoga, koji je od 10. novembra štrajkao glađu.

Sudija Antonetti, koji predsjedava pripremnim raspravama, ocijenio je u martu da bi bilo neprihvatljivo primorati Šešelja da uzme advokata za odbranu, kako su to tražili suci u ovom procesu prije njegovog otpočinjanja štrajka glađu.

Međutim, otada on pokušava da odgodi početak novog suđenja. U julu je govorio o martu 2008., objašnjavajući vremenom potrebnim da se pripremi njegova odbrana.

Ukoliko Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda ne odluči drugačije, ICTY bi trebao da završi u 2008. procese prvostepene instance, a u 2010. procese u žalbenom postupku, prije zatvaranja suda.

Šešelj je optužen za progone, ubistva i druge zločine jedinica za koje tužilaštvo tvrdi da su bile pod njegovom kontrolom, nad Hrvatima i Bošnjacima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH tokom posljednjeg rata.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: