ICTY
0

Suđenje Šešelju za nepoštivanje suda 29. maja

FENA
Lideru Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju, kome Haški tribunal sudi za protjerivanje i zločine nad nesrpskim stanovništvom u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH od 1991. do 1993., 29. maja počet će novo suđenje - zbog nepoštivanja tog suda, saopćeno je u petak u Haagu.

Tribunal je, na zahtjev Tužilaštva, pokrenuo protiv Šešelja postupak za nepoštivanje suda, zbog sumnje da je u knjizi "Afera Hrtkovci" objelodanio identitete zaštićenih svjedoka, prenosi Tanjug.

Šešelj je na posljednjoj statusnoj konferenciji, održanoj 7. maja, zatražio da se cijela sporna knjiga prevede, ocijenivši da ne mogu da se prevode samo neki dijelovi ili citati iz knjige.

  • Ja sam koliko sutra spreman za suđenje. Veoma sam ponosan što sam autor te knjige i zbog ovog sudskog postupka je porasla potražnja za knjigom, rekao je tada Šešelj.

Tribunal je 21. januara protiv Šešelja podigao optužnicu za nepoštivanje suda jer je on navodno u pomenutoj knjizi objavio informacije na osnovu kojih se mogu ustanoviti identiteti tri zaštićena svjedoka.

Za nepoštivanje Tribunala, predviđena je kazna do sedam godina zatvora ili novčana kazna do 100.000 eura.

Lideru radikala se na drugom suđenju u Haagu sudi po optužnici za protijerivanje hrvatskih civila iz vojvođanskog sela Hrtkovci 1992. godine, kao i za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj i BiH 1991.-1993. godine.