ICTY
0

Suđenje Šešelju prekinuto do daljnjeg

FENA
Sudsko vijeće Međunarodnoga krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) odlučilo je da na zahtjev Tužilaštva do daljnjeg prekine suđenje Vojislavu Šešelju, saopćio je u srijedu sud u Hagu.

Predstavnica ICTY-a Nerma Jelačić izjavila je na redovnoj konferenciji za štampu da je vijeće predsjedavajućeg suca Jean-Claudea Antonettija većinom glasova odlučilo da do daljnjeg ne sasluša preostalih nekoliko svjedoka optužbe.

Detalji odluke bit će poznati kasnije danas, ali iz do sada saopćenog proizlazi da je sudac Antonetti bio protiv prekidanja suđenja, a da su za glasali suci Frederik Harhoff i Flavija Latanci.

O tome kada će i da li će suđenje biti nastavljeno, sudsko vijeće će odlučiti naknadno.

U trenutku donošenja odluke o prekidu tužiteljima je ostalo manje od sedam sati za izvođenje dokaza protiv Šešelja.

Predstavnica Tužilaštva Olga Kavran nije danas mogla novinarima nagovijestiti koji će biti slijedeći potezi tužitelja, osim što je ponovila da je zahtjev za prekid podnesen zbog "narušenog integriteta postupka".

Sredinom januara zastupnici optužbe su tražili da proces bude prekinut zbog tvrdnji jednog zaštićenog svjedoka da su mu Šešeljevi saradnici prijetili, ali su se tome u sudnici usprotivili i predsjedavajući sudac i optuženi Šešelj.

Tužitelj Daryl Mundis je zahtjev tada obrazložio tvrdnjom da je "integritet postupka kompromitiran".

Zastupnik optužbe podsjetio je suce da su dužni omogućiti pravičan postupak ne samo za optuženog već i za tužitelje te zaštititi "integritet" procesa.

Lider Srpske radikalne stranke optužen je za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj, Vojvodini i Bosni i Hercegovini u razdoblju 1991.–1993. godine.

Suđenje je u srijedu ujutro, prije nego što je odluka o prekidu saopćena, nastavljeno iskazom zaštićenog svjedoka optužbe na sjednici zatvorenoj za javnost, prenijela je Beta.

Sudac Antonetti je, međutim, najavio da će tokom dana govoriti o detaljima odluke i svome izdvojenom mišljenju.