ICTY
0

Suđenje Šešelju nastavlja se 23. septembra

FENA
Suđenje ultranacionalističkom srbijanskom lideru Vojislavu Šešelju pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY), odgođeno krajem augusta, nastavit će se idući utorak, javio je izvor ICTY-a.

Sudski proces za ratne i zločine protiv čovječnosti nastavlja se u utorak, 23. septembra", kazala je glasnogovornica Apelacionog vijeća koje je naredilo nastavak suđenja.

Glavni tužitelj ICTY-a zahtijevao je prekid procesa tražeći da se ne ispita nijedan svjedok sve dok se ne donese odluka da se optuženome oduzme pravo da se sam brani.

Francuski sudac Jean-Claude Antonetti je prvobitno odbacio ovaj zahtjev o prekidu, ali je 26. augusta odlučio da odgodi suđenje zbog žalbe koju je optužba uložila na njegovu odluku.

"Treba imenovati advokata odbrane jer optuženi jako mnogo i stalno ometa odvijanje procesa, kako u sudnici tako i van nje", zatražio je glavni tužitelj Serge Brammertz.

Sudac Antonetti nije još razmatrao Brammertzov zahtjev, javio je AFP.

"Opstrukcija spada u globalnu kampanju optuženika, kroz njegova i djelovanja njegovih istomišljenika", argumentuje optužba svoj zahtjev, govoreći o "povezanosti sa svjedocima" i "korištenju sudnice kao podija u odbranu svoga političkoga programa i zastrašivanju svjedoka".