Svijet
0

Suđenje Saddamu odgođeno za 7. novembar

FENA
Suđenje bivšem iračkom predsjedniku Saddamu Huseinu (69) za genocid nad Kurdima odgođeno je u utorak za 7. novembar, javile su agencije.

Saddam će prethodno morati da sasluša presudu, a moguće je da se suoči i sa smrtnom kaznom, na odvojenom suđenju za zločine protiv čovječnosti, uključujući i one nad šiitima, zbog pokušaja atentata na njega.

Kako je prenijela agencija Reuters, u utorak je jedan kurdski svjedok rekao pred sudom da je vidio iračke vojnike kako odvode kurdske zarobljenike iz autobusa, potom ih ubijaju i bacaju njihova tijela u jarak.

Drugi svjedok je naveo da je preživio masakr, tako što se pretvarao da je mrtav.

"Stražari su naredili meni i mome rođaku da legnemo na zemlju, a onda su zapucali. Nisam osjećao bol. Mislio sam da sam ubijen, ali nije bilo tako, pretvarao sam se da sam mrtav i nisam se micao. Čuo sam kako moj rođak umire", rekao je taj svjedok pred Saddamom i još šestoricom optuženih.

"Jarak je bio pun tijela. Neke od žrtava su davale znake života, vidio sam kako se pomjeraju."

Saddamu, njegovom rođaku "hemičaru Aliju" i još petorici zapovjednika sudi se za učešće u kampanji protiv Kurda na sjeveru Iraka 1988. godine u kojoj je pobijeno 180.000 ljudi.

Svi su optuženi za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, a Saddam i "hemičar Ali" i za genocid.