ICTY
0

Suđenje pripadnicima "Belih orlova" počinje 9. jula

FENA
Početak suđenja dvojici pripadnika paravojnih formacija bosanskih Srba Milanu Lukiću i Sredoju Lukiću, s pretpretresnom konferencijom i uvodnim izlaganjem Tužilaštva Haškog suda, zakazan je za srijedu 9. jula.

Ova dvojica, koja su u srodstvu, terete se za ubistva, mučenje i istrebljenje počinjeno nad Bošnjacima u Višegradu, gradiću u istočnoj Bosni, tokom sukoba od 1992. do 1995., saopćeno je iz ICTY-a.

U optužnici se navodi da je Milan Lukić bio vođa paravojne grupe ''Beli orlovi'' ili ''Osvetnici'', čiji je član bio i Sredoje Lukić.

Ova grupa, zajedno s lokalnom policijom i vojnim jedinicama, vršila je teror nad višegradskim Bošnjacima. Obojica su optužena za lično učešće u ubistvu oko 70 žena, djece i staraca u jednoj kući u Pionirskoj ulici u Višegradu.

Žrtve su 14 juna 1992. zatvorene u jednu od prostorija te kuće, koja je zapaljena. Na žrtve koje su pokušale da pobjegnu kroz prozore pucano je iz automatskog oružja.

Dvije sedmice kasnije, u drugom incidentu, optuženi su navodno primorali oko 70 žena, djece i staraca da uđu u jednu kuću u višegradskom naselju Bikavac, blokirali sve izlaze i unutra ubacili nekoliko bombi.

Milan i Sredoje Lukić se također terete za premlaćivanje nekoliko muškaraca Bošnjaka koji su držani u zatočeničkom logoru u blizini kasarne Uzamnica u Višegradu.

Milan Lukić se odvojeno tereti po još nekoliko tačaka optužnice za navodno ubistvo, uključujući višestruka ubistva muškaraca Bošnjaka na obali rijeke Drine. Također se tereti za brutalno ubistvo jedne Bošnjakinje u višegradskom naselju Potok.

Milan i Sredoje Lukić prvobitno su optuženi zajedno s bliskim porodičnim prijateljem Mitrom Vasiljevićem. Njemu je suđeno pred ICTY-em i on je drugostepenom presudom izrečenom 25. februara 2004. godine osuđen na 15 godina zatvora.

Nakon što je nekoliko godina izbjegavao pravdu, Milan Lukić je uhapšen u Argentini u augustu 2005., a njegov rođak Sredoje se predao srpskim vlastima narednog mjeseca, navodi se u saopćenju.