Haški tribunal
0

Suđenje počelo bez Karadžićevog prisustva

Sarajevo-x.com
Izlaganje uvodne riječi tužitelja Hildegarda Uertza-Retzlaffa
Izlaganje uvodne riječi tužitelja Hildegarda Uertza-Retzlaffa
Suđenje Radovanu Karadžiću počelo je u utorak bez njegovog prisustva u sudnici Haškog tribunala uvodnim izlaganjem Tužiteljstva, kako je i najavljeno.

Podsjećamo da je u ponedjeljak suđenje odgođeno jer se Karadžić nije pojavio u sudnici iz protesta što mu, kako tvrdi, Sud nije dao dovoljno vremena da se pripremi.

Predsjedavajući sudija O'Gon Kwon obrazložio je da se Karadžićeva odluka o nepojavljivanju u sudnici može shvatiti kao njegovo dobrovoljno odricanje da prisustvuje postupku koji se vodi protiv njega.

"Iako su prava optuženog da prisustvuje suđenju suštinska, ta prava nisu apsolutna", rekao je predsjedavajući sudija.

Sudija Kwon je najavio da će suđenje biti nastavljeno narednog ponedjeljka i upozorio da postoji mogućnost da Karadžiću bude nametnut branitelj, ako odluči da se ne pojavljuje u sudnici.

Transkripti sa današnjeg suđenja biće dostavljeni Karadžiću i njegovoj odbrani.

Ispred zgrade Tribunala traju protesti žena i majki Srebrenice koje su bile zgrožene Karadžićevim nepojavljivanjem u sudnici.

Karadžić je u dvije tačke optužen za genocid nad nesrbima u Srebrenici i još sedam bosanskih opština, a u preostalih devet tačaka za progon, istrebljenje, ubistva, deportacije, nehumana djela, terorisanje i nezakonite napade na civile i uzimanje međunarodnih talaca tokom rata u BiH 1992.-95.

Optužnica protiv Karadžića usredsređena je na etničko čišćenje Bošnjaka i Hrvata širom BiH 1992-95; kampanju terora protiv civila tokom opsade Sarajeva u istom periodu; uzimanje UN osoblja za taoce u maju i junu 1995, te genocid u Srebrenici u julu 1995.