Turska
0

Suđenje optuženima za planiranje svrgavanja vlade

SRNA
U Turskoj danas počinje suđenje za 56 lica, među kojima su i dva penzionisana generala, zbog navodne zavjere za svrgavanje Vlade.

Blizu 200 lica protestvovalo je ispred zgrade suda u gradu Silivri nedaleko od Istanbula, mašući nacionalnim zastavama i noseći slike Ataturka, osnovača sekularne Turske.

"Ovo suđenje je laž. Izmislili su dokaze za hapšenje sljedbenika Ataturka", rekao je jedan od demonstranata.

Generali koji su optuženi da su rukovodili planovima o obaranju vlade  najviši su rangirani vojni zvaničnici kojima se sudi u Turskoj u kojoj je vojska od 1960. godine svrgnula četiri vladajuće strukture.

Među optuženima nalaze se novinari, pisci i akademici poznati po kritikama vladajuće stranke Pravde i razvoja (AKP).

Istraga, koja je dovela do suđenja, produbila je podijele između sekularista i pristalica AKP-a - umjerenog ogranka zabranjenog islamističkog pokreta.

Kritičari optužuju vladu  da ovaj slučaj koristi za zastrašivanje protivnika.
Istraga je prvobitno pozdravljena kao veliki uspjeh,  jer su na meti bili takozvani zvaničnici iz unutrašnjosti države - što je termin za zvaničnike koji djeluju izvan zakona, često uz pomoć podzemlja da bi zaštitili, kako oni smatraju, najbolje interese Turske.

Međutim, policija je potom počela sa hapšenjem sekularnih akademika, pisaca i novinara poznatih kao političke protivnike AKP-a zbog čega su kritičari pod znak pitanja stavili kredibilitet istrage.

Nekoliko osumnjičenih tvrdi da nikada nisu posjedovali dokumente koji ih dovode u vezu sa aferom, optužujući pripadnike vladinih službi da su izmislili dokaze.