Karadžić pred Haškim sudom
0

Suđenje na koje se čekalo više od decenije

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Nakon 15 mjeseci od hapšenja i skoro 14 godina od podizanja optužnice, u Haagu je počelo suđenje Radovanu Karadžiću, bivšem lideru bosanskih Srba, optuženom za genocid i zločine protiv čovječnosti počinjene na teritoriji BiH od 1992. do 1995. godine.

Karadžić se, kako je najavio, nije pojavio u sudnici, ali je predsjedavajući sudija O'Gon Kwon rekao da se njegova odluka o nepojavljivanju može shvatiti kao dobrovoljno odricanje da prisustvuje postupku koji se vodi protiv njega.

"Iako su prava optuženog da prisustvuje suđenju suštinska, ta prava nisu apsolutna", rekao je predsjedavajući sudija.

Sudija Kwon je također najavio da će suđenje biti nastavljeno narednog ponedjeljka i upozorio da postoji mogućnost da Karadžiću bude nametnut branitelj ako odluči da se ne pojavljuje u sudnici.

Transkripti s današnjeg suđenja bit će dostavljeni Karadžiću i njegovoj Odbrani.

Tužilaštvo izlaže uvodnu riječ u kojoj obrazlažu na koji način će izvoditi dokaze i o čemu će govoriti njihovi svjedoci, njih oko 300.

Kako je rekao tužilac Alan Tiger, u toku dokaznog postupka Sud će imati priliku da čuje iskaze stanovnika Sarajeva o tome kako su se tokom opsade skrivali u podrumima i kako su živjeli izloženi stalnoj pucnjavi.

“Oni će svjedočiti o tome kako je živjeti u gradu u kojem je svaka aktivnost bila opasna po život i u kojem nije bilo sigurnog mjesta”, rekao je Tiger.

Također je najavio da će svjedočiti preživjeli Srebreničani, “žene koje su nakon pada Srebrenice uzaludno pokušavale zaštititi svoje dječake da ne budu ubijeni”.

Dokazi koje posjeduje Tužilaštvo pokazuju da je Karadžić htio nacionalno podijeliti Bosnu želeći napraviti, kako je rekao, “čistu” zemlju, “a očistit će je njegovi vojnici”, rečeno je u sudnici u Haagu tokom uvodne riječi Tužilaštva.

“Krajnji cilj mu je bio da se ujedini sa Srbijom”, rekao je tužilac.

Dok traje izlagane uvodnih riječi, nekoliko stotina predstavnika udruženja žrtava iz BiH protestuje ispred zgrade Tribunala.

Karadžić je uhapšen u Beogradu 21. jula 2008. godine, da bi se 10 dana nakon toga prvi put pojavio u sudnici u Haagu, a potom i negirao krivicu za optužbe koje mu se stavljaju na teret. Suđenje je trebalo početi 26. oktobra, ali je Sud donio odluku da odloži za jedan dan i pozove još jednom optuženog da prisustvuje, što je on odbio, podsjeća BIRN - Justice Report.