Egipat
0

Suđenje Mubaraku se nastavlja 15. augusta

FENA
Hosni Mubarak
Hosni Mubarak
Suđenje bivšem egipatskom predsjedniku Hosniju Mubaraku (83) za ubistvo više od 800 demonstranata protiv njegovog režima prekinuto je danas u sudu u Kairu, gdje su se bivši lider i njegovi sinovi Džamal i Ala, poslije čitanja optužnice, izjasnili da nisu krivi.

Suđenje Mubaraku bit će nastavljeno 15. augusta i sudija je naložio da Mubarak bude smješten u vojnu bolnicu u blizini Kaira i da ga pregleda onkolog.

Takva odluka je pokazatelj da 83-godišnji Mubarak boluje od kancera, nakon više mjeseci nepotvrđenih izvještaja, prenijela je agencija AP.

"Potpuno poričem sve ove optužbe", rekao je Mubarak, koji je u sudnicu unesen na nosilima na kojima se nalazio sve vrijeme. Optužbe za ubistvo s predumišljajem odbacili su i njegovi sinovi koji su u rukama držali po primjerak Kur'ana, javio je AFP.

U ovom procesu sudi se i bivšem ministru unutrašnjih poslova Habibu el-Adliju i šestorici njegovih zamjenika, kojima će suđenje biti nastavljeno sutra.

Mubarak je do jutros bio u pritvoru u bolnici u Šarm el-Šeiku, gdje je bio pod nadzorom ljekara zbog problema sa srcem.

Ovo je prvo javno pojavljivanje Mubaraka otkako je svrgnut s vlasti 11. februara, a suđenje je emitirano uživo putem državne televizije.

Tužilac je Mubaraka optužio za učešće u ubistvu demonstranata i davanje odobrenja ministru Adliju da protiv njih upotrijebi bojevu municiju, kao i za nekoliko slučajeva korupcije i trošenje državnih sredstava.

Tužilac je naveo da su naređenja za ubistva izdata tokom 18-dnevnih protesta nakon kojih je Mubarak svrgnut s vlasti kao i u periodu od 2000. do 2010. godine.

Jedan od advokata koji zastupaju porodice žrtava zatražio je danas smrtnu kaznu za bivšeg ministra unutrašnjih poslova.

Uoči otvaranja sudskog procesa, u zgradi policijske akademije u predgrađu Kaira došlo je do čarki između Mubarakovih pristalica i protivnika, a sukobi su izbili i kasnije, tokom pauze u zasjedanju suda.

Pojedinci su bacali kamenice u veoma napetoj atmosferi, a jake snage policije intervenirale su oba puta kako bi uspostavile red i mir.

Mediji su izvještavali da će Mubarak pokušati odgoditi pojavljivanje pred sudom pravdajući to zdravstvenim stanjem. On, kako se tvrdi, svjesno izbjegava da uzima hranu, ili to čini rijetko, kako bi izgledao što slabije, a ranije se govorilo da ima srčane probleme. Njegovi advokati sada govore i o raku u stomaku.