Haški tribunal
0

Suđenje Karadžiću počinje 19. oktobra

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Suđenje bivšem predsjedniku Republike Srpske (RS) Radovanu Karadžiću počeće u Haškom tribunalu 19. oktobra ove godine, saopštio je na današnjoj statusnoj konferenciji predsjedavajući sudija O-Gon Kwon.

Sudsko vijeće će narednih dana donijeti nalog o tačnom datumu početka procesa, a pretpretresna konferencija biće održana se 6. oktobra, dodao je Kwon.

Sudsko vijeće ovim je odbacilo Karadžićev nedavni zahtjev da se suđenje odloži za deset mjeseci, kako bi on adekvatno pripremio svoju odbranu. 

Sudije smatraju da je Karadžić od dolaska u pritvor Tribunala dobijao adekvatnu pomoć pravnih savjetnika i da će moći da priprema svoju odbranu i kad suđenje počne, budući da će se u prvo vrijeme zasjedati tri dana nedjeljno. 

Karadžić se usprotivio odluci suda, insistirajući da njegov tim saradnika nije imao vremena da pregleda sav materijal dobijen od Tužilaštva. 

On je još zapitao "kako može taj narod biti sretan, ako se proglasi krivim neko ko nije kriv, a neko ko je stvarno kriv, smeje se svima nama". 

Suđenje će, kako se procenjuje, trajati dvije i po godine i "ni u najgorem scenariju ne smije biti duže od tri godine", rekao je Kwon i precizirao da bi proces morao da bude okončan do kraja 2012. godine. 
Sudija Kwon je pozvao Tužilaštvo da smanji broj svjedoka i svoj cjelukupan dokazni postupak. Sudsko vijeće predlaže da se dokazani postupak izvodi za 10 do 12 opština.

 Prvobitno je bilo predviđeno da se dokazi izvode za 45 opština, da bi zatim Tužilaštvo njihov broj smanjilo na 27. Dokazni postupak optužbe morao bi da bude završen u roku od godinu dana. 

Karadžić je optužen za genocid, zločin protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja u toku rata u BiH od 1992. do 1995. godine.