{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Suđenje Karadžiću će trajati do tri godine"

F
20.10.2009. u 18:25
0
1
"Suđenje Karadžiću će trajati do tri godine"
0
"Suđenje Karadžiću će trajati do tri godine"
Glavni tužilac Haškog tribunala Serge Brammertz izjavio je u utorak u intervjuu belgijskom listu "Soar" da bi suđenje bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću moglo da traje između dvije i po i tri godine, a bit će saslušano više od 400 svjedoka.
Brammertz je definisao kao "prihvatljivu" konačnu skraćenu verziju optužnice protiv Karadžića koja je podnijeta Tribunalu, prenosi italijanska agencija Ansa.

Glavni tužilac Tribunala je naveo da je namjera da se organizuje "suđenje koje će odraziti veličinu počinjenih zločina, koje će dati mjesto žrtvama da ispričaju svoje priče".

On je ukazao da je optužnica protiv nekadašnjeg lidera RS-a skraćena na zahtjev sudija, ali da će, ipak, pokazati šta se dogodilo na Balkanu.

U optužnici su zadržana četiri početna elementa - etničko čišćenje u opštinama, opsada Sarajeva, masakr u Srebrenici i uzimanje "plavih šljemova" za taoce.

Kada je u pitanju dužina suđenja, Brammertz je ocijenio da će trajati između dvije i po i tri godine, jer tužilaštvo ima na raspolaganju za izlaganje svojih dokaza 300 sati, odnosno godinu dana, a odbrana isto toliko.

- Na proces je pozvano 400 svjedoka, među kojima ima očevidaca, vojnih eksperata, ljudi koji su radili u regionu za UN ili u političkim strukturama i koji mogu da zločine stave u kontekst u kome su se dogodili, rekao je Brammertz.

Povodom Karadžićeve tvrdnje da je s Richardom Holbrookeom imao dogovor o imunitetu od suđenja u zamjenu za povlačenje iz javnog života, Brammertz je rekao da čak i da je bilo takvog sporazuma, kako je i Tribunal ocijenio, on ne bi "imao nikakve pravne posljedice na procedure koje su u toku, a pritom taj sporazum niko nikada nije vidio.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: