Svijet
0

Suđenje Jovici Stanišiću odgođeno četvrti put

FENA
Suđenje bivšem šefu srbijanske obavještajne službe Jovici Stanišiću za ratne i zločine protiv čovječnosti odgođen je po četvrti put i trebao bi početi 28. aprila, saopćio je u srijedu Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

"Vijeće je odredilo ponedjeljak, 28. aprila, za konferenciju pred suđenje i preliminarnu izjavu glavnog tužitelja", navode suci u svojoj odluci.

Stanišić, ključna ličnost u ulozi Srbije u ratovima koji su razbili bivšu Jugoslaviju 1990-ih godina, pojavit će se pred ICTY-em zajedno s jednim od svojih zamjenika Frankom Simatovićem.

Suđenje Stanišiću je već odgađano u nekoliko navrata zbog njegovog slabog fizičkog i mentalnog stanja. U ponedjeljak je odsustvo optuženog iz zdravstvenih razloga natjeralo suce da po četvrti put odgode početak suđenje.

Stanišić je "suicidaran" i živi u "teškoj depresiji", navodi se u psihijatrijskom izvještaju, međutim suci su ponovili u srijedu da je optuženi "u stanju da prati proces". Njegov advokat je u nekoliko navrata ponovio te probleme i zatražio da se protiv njega prekine sudski proces.