Svijet
0

Suđenje Glavašu i ostalima još jednom krenulo ispočetka

FENA
Suđenje Branimiru Glavašu i ostalim optuženicima za zlostavljanja i ubojstva srpskih civila u Osijeku 1991. danas je iz proceduralnih razloga još jednom krenulo ispočetka.

Naime, nakon što su prošlog mjeseca na zagrebačkom Županijskom sudu održana tri ročišta u slučajevima "garaža" i "selotejp", promijenjen je sastav sudskog vijeća u koje je kao dopunski sudac ušao Mirko Klinžić.

Sudac Željko Horvatović stoga je odredio da rasprava krene ispočetka, pa je i tužiteljstvo moralo još jednom čitati optužnicu u kojoj se navodi da su se zlostavljanja i ubojstva dogodila u garaži osječkog Sekretarijata za narodnu obranu, kojemu je Glavaš bio na čelu, te na obali Drave, gdje je smaknuto deset osječkih Srba.

Svi optuženici ponovno su odbacili krivnju, kao i nakon prvog čitanja optužnice.

Na protekla tri ročišta obrana i tužiteljstvo predložili su saslušanje više od 270 svjedoka, a sudsko je vijeće danas prihvatilo većinu dokaznih prijedloga.

Ipak, odbijen je prijedlog obrane da se ne sasluša Krunoslav Fehir, krunski svjedok koji je ranije bio osumnjičenik i čiji su medijski istupi pokrenuli istragu o Glavaševoj umiješanosti u zločine.

Sud je odlučio da će njegovo svjedočenje biti tajno, odnosno da će tijekom saslušanja iz sudnice biti udaljena publika i novinari.

Odbijen je i prijedlog za saslušanjem bivšeg načelnika osječke policije Vladimira Fabera, a neće se ispitati niti novinari koji su priče o zločinima čuli od drugih svjedoka.

O saslušanju dijela svjedoka obrane, među kojima je i predsjednik Sabora Vladimir Šeks, sud će odlučiti tijekom postupka.

Za ratne zločine protiv civila uz Glavaša se terete Ivica Krnjak, Gordana Getoš-Magdić, Mirko Sivić, Dino Kontića, Tihomir Valentić i Zdravko Dragić. Svi optuženi u pritvoru su od listopada prošle godine.

U slučaju "garaža" optuženi se terete za zlostavljanje troje srpskih civila te ubojstvo Čedomira Vučkovića i Đorđa Petkovića kojemu se od tada gubi svaki trag.

U slučaju "selotejp" Glavaš je optužen da je pripadnicima tzv. uskočke bojne zapovjedio zlostavljanje i ubijanje desetero osječkih civila srpske nacionalnosti na obali Drave.

Suđenje se nastavlja 3. prosinca, a do kraja godine predviđeno je još šest ročišta.