Haški sud
0

Suđenje Florence Hartmann 5. i 6. februara

FENA
Suđenje pred Haškim sudom bivšoj glasnogovornici haškog tužiteljstva Florence Hartmann, optuženoj za nepoštovanje Suda, započinje 5. februara sljedeće godine i trajat će ukupno dva dana, objavio je u ponedjeljak Haški sud.

U odluci Suda o zakazivanju datuma suđenja određuje se da tužiteljstvo do 8. januara, a odbrana do 15. januara moraju dostaviti dokaze i popis svjedoka koje će izvesti na samom suđenju.

Hartmann se tereti za nepoštovanje Suda zbog objave podataka iz tajnih odluka Žalbenog vijeća Haškog suda u predmetu "Milošević". Ona je, prema optužnici, tajne podatke objavila u septembru prošle godine u svojoj knjizi "Mir i kazna" i u članku "Prikriveni ključni dokazi o genocidu" koji je u januaru 2008. objavio Bosanski institut.

Hartmann se 14. novembra ove godine na svom drugom pojavljivanju pred Sudom ponovno nije željela izjasniti o krivnji, pa je predsjedavajući sudac Carmel Agius u zapisnik u njezino ime uveo da se ne osjeća krivom.

Haški je sud 1. februara 2008. pokrenuo istragu kako bi utvrdio je li Hartmann otkrila tajne podatke. Ta je istraga pokazala da postoji osnova za njezin kazneni progon i posebno uspostavljeno sudsko vijeće Haškog suda 27. augusta ove godine optužilo ju je.

Prvo pojavljivanje Hartmann odgađano je dva puta zbog njezinih obaveza, kao i obaveza haških sudaca, a održano je 27. oktobra kada se ona odbila izjasniti o krivnji zbog toga što nije znala hoće li je njezin odvjetnik William Bourdon i ubuduće moći zastupati zbog njezinih finansijskih mogućnosti. Nakon toga 30. oktobra Haški je sud zakazao novo ročište za 14. novembra kako bi se ona izjasnila o krivnji, prenijela je Hina.

Pravila Haškog suda predviđaju kaznu do sedam godina zatvora i/ili novčanu kaznu do 100.000 eura za nepoštovanje suda. Tajništvo Haškog suda utvrdilo je u međuvremenu da imovinsko stanje bivše dužnosnice Haškog tužiteljstva ne omogućava da sama finansira svoju odbranu te će Haški sud snositi te troškove.