Svijet
0

Suđenje članovima Nacionalsocijalističkog podzemlja će koštati 20 miliona eura

Anadolija
Pretpostavlja se da će suđenje ekstremnim desničarima Nacionalsocijalističkog podzemlja (NSU), kojim se sudi na Višem regionalnom sudu u Minhenu, koštati oko 20 miliona eura.

Prema vijestima njemačkog lista "Spiegel", njemačko Federalno tužilaštvo iznijelo je procjene o tome koliko bi suđenje moglo koštati, te ih uputilo njemačkom Minstarstvu pravde. Ukupni trošak suđenja uključuje troškove advokata, svjedoka, sudskih stručnjaka i prevodilaca, zatim prenoćišta i prevoza tokom suđenja.

Iako je objavljeno da će troškove suđenja platiti njemačka pokrajina Bavarska, ispostavilo da će taj novac biti isplaćen od strane Federalne vlade.

Navodi se također da bi troškove suđenja, u slučaju da članovi NSU-a budu osuđeni, trebali oni sami platiti, međutim pošto se radi o isuviše visokoj svoti novca, ustanovljeno je da je osuđenici ne bi mogli isplatiti. Tako će troškove suda platiti porezni obveznici.

Pod optužbama za ubistvo 10 ljudi, među kojima osam Turaka, pljačkanje banaka i bombaške napade u periodu od 2000. do 2007. godine, u slučaju NSU-a sudi se pet osoba.