Sud u Rimu
0

Suđenje Berlusconiju polovinom novembra

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Suđenje talijanskom premijeru Silviju Berlusconiju, optuženom za porezne malverzacije pri kupovini televizijskih i kino prava, počet će 16. novembra u Rimu, javio je BBC.

Navodeći da je riječ o malverzacijama vezanim za kupovinu TV i kino prava u korist Berlusconijeva obiteljske kompanije Mediaset, britanska medijska kuća napominje da će suđenje početi ranije nego što se očekivalo.

Talijanski premijer tvrdi da je ta optužnica politički motivirana.

Berlusconiju predstoji i suđenje za podmićivanje britanskog poreznog odvjetnika Davida Millsa, od kojeg je, kako navodi BBC, traženo da lažno svjedoče u korist Berlusconija. Datum početka tog suđenja još nije zakazan.

Berlusconi je nedavno otkrio da je bio umiješan u 2.500 parnica tokom svoje duge kontroverzne karijere, na kojima nije imao običaj da se pojavljuje lično, već je ostavljao svojim odvjetnicima da ga brane.

Prije godinu dana talijanski parlament usvojio je zakon kojim je premijer dobio imunitet od sudskog gonjenja dok je na dužnosti, ali je Ustavni sud Italije početkom oktobra ove godine poništio taj zakon.

Politički analitičari ocjenjuju kako u slučaju da Berlusconi bude proglašen krivim na predstojećim suđenjima, to neće značiti da mora podnijeti ostavku na mjesto premijera Italije.

Ukoliko bude proglašen krivim, Berlusconi će se vjerojatno naći pod velikim političkim pritiskom, navodi BBC, dodajući da je on već pod pritiskom zbog niza ličnih skandala u posljednje vrijeme, zbog kojih mu je opala popularnost kod talijanskih birača.