Geoffrey Nice
0

'Suđenja za ratne zločine mogu doprinijeti pomirenju'

BIRN
Sir Geoffrey Nice, glavni tužitelj u slučaju Slobodana Miloševića, hvali novi bosanski sud za ratne zločine, poredi slučaj Milošević sa slučajem Karadžić, dok ga optužnica protiv Florence Hartmann zbunjuje. Evo šta je odgovorio u intervjuu za BIRN Justice Report.

U usporedbi sa Tužilaštvom u Haagu, šta rad lokalnih tužilaštava čini težim ili lakšim? Lokalni bi tužitelji vjerovatno mogli dati bolji odgovor na ovo pitanje. Ipak, ono što njihov rad čini težim jeste da pristup svim materijalima MKSJ-a nije uvijek zagarantiran. Obezbjeđivanje tog materijala u nekoj upotrebljivoj formi možda je bilo podložno nekim nekorisnim ograničenjima nametnutim od MKSJ-a; njihova moć da natjeraju druge države na suradnju jeste možda manja nego moć koju ima MKSJ; “velike zvjerke” možda nisu toliko voljne svjedočiti pred lokalnim sudovima kao pred Haškim tribunalom.

Ono što ga čini lakšim jeste: pristup domaćim svjedocima, kojima je vjerovatno davanje izjava u Sarajevu manje zastrašujuće od putovanja u Haag; izravan pristup lokalnoj kulturi i historiji preko ljudi s kojima tužitelji mogu razgovarati kada je to potrebno. U Haagu je sve mnogo udaljenije. Kada sam bio tužitelj u Miloševićevom slučaju, jedna od najkorisnijih aktivnosti bilo je putovanje u region, provoditi vrijeme sa ljudima koji su, na moj zahtjev, mogli smjestiti događaje u neki historijski i kulturni kontekst. Postoji neka nezgodna drskost kada kao osoblje u sudovima imenujete strance što ne govore jezik osoba kojima sude niti poznaju njihovu kulturu, a to je primjenjivo na skoro sve pravnike MKSJ-a.

Da li je Haško tužilaštvo spremno za suđenje Radovanu Karadžiću?

Ja to ne mogu znati. Međutim, zahtjev Tužilaštva da dobije još jedan mjesec kako bi razmotrilo izmjenu optužnice mogao bi sugerirati da im treba još vremena!

Koliko je jaka ova optužnica?

Postoje snimci Karadžićevih govora na zasjedanjima skupštine i na drugim mjestima za koje se čini da veoma jasno pokazuju njegove namjere. Mi nismo baš nužno imali takve dokaze i protiv Miloševića.

Da ste još uvijek u Tužilaštvu, šta biste promijenili u optužnici?

Trebao bih znati sve važeće okolnosti i poznavati dokaze kako bih dao pravi odgovor. Međutim, kao što sam već negdje rekao, čini se da je od vitalnog interesa pozabaviti se vezama ka Beogradu i od njega. Na taj način, moglo bi se ispitati moguće učešće zapadnih sila u ohrabrivanju preuzimanja Srebrenice posredstvom Miloševića. To bi se zaista trebalo i dogoditi na ovom suđenju, s obzirom da bi ovo mogla biti i posljednja prilika da se tema pokrene pred jednim sudom.

Može li Haško tužilaštvo zahtijevati pokretanje istrage protiv osoba koje su Karadžiću pomagale u skrivanju tokom proteklih godina?

Nisam siguran da bi to bilo zaista relevantno za ovo suđenje. Moglo bi postati važno u kontekstu pitanja koja bi Karadžić mogao pokrenuti u vezi s njegovim navodnim dogovorom sa (Richardom) Holbrookeom, kao i u kontekstu pitanja da li bilo kakav sličan dogovor, ako bi bio dokazan, treba imati ikakvog utjecaja na suđenje. Ako bi to pitanje postalo relevantno, mogla bi se razmotriti uloga međunarodnih zvaničnika. A pitanje da li bi ih njihove aktivnosti ikada mogle dovesti pred sud, zbog nepoštivanja suda skrivanjem bjegunca, i dalje bi bilo samo teoretsko. Nema načina da Haški sud krivično goni te zvaničnike.

Govori se kako bismo tokom ovog suđenja mogli očekivati da čujemo mnogo toga o nekim međunarodnim zvaničnicima. Šta Vi očekujete?

Iznenađen sam činjenicom da Milošević nije u više navrata pokretao ova pitanja. Pitao sam se, s obzirom da je to bio njegov običaj, da li se on fokusirao na ono što je znao da je važno, jer je osjećao da u tome ima nešto što bi njemu moglo pomoći, pri tome izbjegavajući direktne teme… onda kada je znao da time neće ništa dobiti! Karadžić će možda biti manje lukav i pokušat će spomenuti međunarodnu zajednicu koliko god to bude mogao u raznim okolnostima.

Postoji li rizik od političkih pritisaka tokom suđenja Karadžiću?

Uvijek postoji takav rizik na suđenjima pred sudovima poput MKSJ-a. Pitanje je da li će takav pritisak biti uspješan, a zavisi na koga se i kako vrši.