ICTY
0

Sudije naložile da specijalisti pregledaju Šešelja

FENA
Sudsko vijeće Haškog tribunala naložilo je da optuženog Vojislava Šešelja pregledaju ljekari specijalisti zbog "zdravstvenih problema s jetrom".

U odluci, koju je potpisao predsjedavajući sudija Žan-Klod Antoneti, potreba za detaljnim ljekarskim pregledom zasnovana je na činjenici da je Šešelj na prošlonedjeljnoj statusnoj konferenciji rekao da su analize njegove krvi pokazale loše rezultate u vezi s radom jetre. Šešelj je tada rekao da je u "dovoljno dobrom" zdravstVenom stanju da nastavi da učestvuje u postupku i da to "ne može biti razlog za prekidanje suđenja".

On je, međutim, naznačio da je šest analiza njegove krvi, obavljenih od augusta prošle godine, pokazalo "loše rezultate" u vezi s jetrom, odnosno dvostruko povišeni nivo bilirubina.

  • Pregled ultrazvukom pokazao je da imam veliku jetru, tako su mi ljekari rekli, što samo po sebi ne mora ništa da znači, rekao je Šešelj.

Sudije su zatražile da im ljekar sudskog pritvora u Sheveningenu do početka iduće sedmice podnese izveštaj o Šešeljevom zdravlju.

Vijeće je, pored toga, naložilo da Šešelja pregledaju ljekari-specijalisti i da nalaze dostave Tribunalu "što je prije moguće, a najkasnije za 30 dana", javila je u ponedjeljak Beta.